Начало » Общност » Варненски ученици участват във филм и кампания за превенция на тормоз и агресивно поведение

Варненски ученици участват във филм и кампания за превенция на тормоз и агресивно поведение

Образователният филм със заглавие „Заедно срещу агресията“ представя реални ситуации на тормоз и агресия от ежедневието на учениците. Отделните сцени във филма включват сюжетно драматизирани сцени на тема ученически тормоз, които са разработени и подбрани вследствие на заниманията по драма терапия в училище „Патриарх Ефтимий„ в кв. Владиславово и отделни групови занимания с ученици от различни варненски училища. Филмът е част от проект „Модел за Превенция на Агресивно Поведение при деца и юноши“ на Сдружение „Наш свят“, финансиран от Дирекция „Превенции“ на Община Варна.

Целта му да създаде модел за превенция на агресивно поведение, да идентифицира ситуации на тормоз, въоръжи етикетираните „жертви“ със стратегии за противопоставяне на агресорите.

Драма терапията, водена от психолога и режисьор Ива Панева е международен терапевтичен подход, който успява да провокира интереса на децата и юношите, включени в различни възрастови групи между 11 и 18 години и да им помогне да разпознаят различните видове тормоз като онагледят проблемни ситуации от живота,  разиграят варианти на поведение и изразят негативните си преживявания. Действеният подход на този метод спомага за вътрешното интегриране на социално приемливи модели на поведение и предпазва от изпадане в позиция на жертва на агресия и тормоз.

На 10.09. на входа на Морската градина във Варна се проведе кампанията към проекта под надслов “Бъди приятел, не скрит враг“. Ученици разгласиха на граждани основните постулати на проекта и наученото по време на заниманията. Справянето с конфликти, избягването на злословене и въздържане от импулсивно физическо агресивно поведение, които са отразени в направената брошура, са едни от темите, които представиха учениците пред варненци.

Необходимостта да се намали толеранса към вербалния, социален и кибер тормоз особено сред учениците е обществена грижа, защото именно това е първопричината за ескалирането на физическата агресия.

 

 
<
Николай Караколев