Начало » Общност » Какви са цените на твърдите горива във Варна

Какви са цените на твърдите горива във Варна

Студеното време във Варна бавно настъпва и не след дълго ще бъде нужно отопление в дома за преборване на ниските температури.

Използването на твърди горива все още е предпочитано от много домакинства. В тази връзка е голямо и разнообразието от стоки и цени на борсите в града.

Според обявените на места цени към момента кубик нарязани и нацепени дърва плюс доставката стига и 80 лева. Предлагат се различни фигури от дървения материал, които обаче в повечето случаи са под кубик. Цената им варира от 50 до около 70 лева. Тон нарязани дърва може да се намери за 150 лева, а ако са и нацепени цената може да скочи с около 20 лева.

Срещу различни суми се търгуват и въглищата. Чувал от 25 кг. може да се намери за 12 лева, но и за под тази цена. Пакет екобрикети върви по 11 лева, а иглолистните пелети са близо 400 лева за тон.

При въглищата трябва да се гледа калоричността. По-евтините са т.нар брикети или донбаските въглища. Те са по-ниска калоричност спрямо руските въглища, посочват търговците.

Пелетите държат по-висока цена от останалите твърди горива. Те се получават от пресовани под голямо налягане дървени стърготини, остатък от дървообработването. При горене не отделят черен дим и имат малко количество пепелно съдържание след тяхното изгаряне.

Източник: Moreto.net

 
<
Николай Караколев