Начало » Девня » Свилен Шитов: Спазваме поетите ангажименти за обновяване на Девня

Свилен Шитов: Спазваме поетите ангажименти за обновяване на Девня

Поехме и спазваме ангажимента си през 2017 година да започне видимото подобряване на средата, в която живеем. Изказвам благодарност към всички жители на общината за това, че проявиха търпение първо да погасим старите дългове, след което да започнем да обновяваме града. Това заяви кметът на Община Девня Свилен Шитов в предаването „Добро утро с БНТ2“, което днес излъчва на живо от Девня.

Телевизионното участие на кмета съвпадна с още една новина – Свилен Шитов премина успешно във втория етап на конкурса „Кмет на годината“ и ще се бори за приз в три категории – „Кмет на годината“, „Tech City“ и „Кмет на гражданите“. Градоуправникът сподели, че подкрепата, която получава от хората, му дава стимул и енергия да продължава напред в управленските дела.

По отношение на проектите, по които общината работи за обновяване и естетизация на градската среда, кметът коментира, че се надява строящата се часовникова кула, която ще се намира в близост до изграждащия се търговски център от закрит тип на ул. „Просвета“, да се възприеме и утвърди като символ на града.

До 1 ноември – Ден на народните будители, в местността Разсадника, която общината възнамерява да превърне в съвременен градски парк, трябва да бъде открит паметен кът на шестима български революционери от епохата на Възраждането, заяви още Свилен Шитов.

По темата за чистотата на въздуха, която напоследък провокира реакции от типа „Гузен негонен бяга“ от страна на някои промишлени замърсители, най-безцеремонно нарушаващи Закона за атмосферния въздух, кметът потвърди констатацията на водещата Мариана Малева, че този въпрос е болезнен за всички девненци. Свилен Шитов припомни, че не от вчера общината се бори за по-чист въздух. „За съжаление и до момента държавата не е предприела действия относно нашите искания, затова свързахме нашия официален сайт със сървъра на автоматичната измервателна станция в кв. „Река Девня“, за да следим в реално време показателите за чистотата на въздуха, които отчита станцията“, обясни кметът. Той призова гражданите денонощно да подават сигнали на общината, ако се натъкнат на еконарушения, а от своя страна администрацията ще ги предава на оторизираните държавни органи в лицето на РИОСВ-Варна.

В предаването участва и Ивелина Йоргакиева – кмет на девненското село Падина, известно с многобройните си извори. „През тази година ще бъдат ремонтирани две от селските чешми, които се ползват най-много от хората. Надявам се в близко време да можем да възстановим и изоставената чешма в центъра на селото“, каза още кметицата. Тя разказа и интересни подробности за малко известната етнографска сбирка в Падина, която се намира в Клуба на пенсионера. „Колекцията ни е богата, събирана е изцяло от дарения на жителите на селото. Разполагаме със стан, с други предмети и традиционни облекла. Амбицията ни е да продължаваме да обогатяваме сбирката и да можем да я включим в културния план на Община Девня – да посрещаме туристи и да ги запознаваме с нашата история“, заяви Ивелина Йоргакиева.

За финал детският хор при Народно читалище „Просвета 1900“ с художествен ръководител Валентина Манолова изпълни на живо една много хубава и прочувствена песен за Девня, чийто автор на текста и музиката е педагогът Ангелина Милева.

 
<
Николай Караколев