Начало » Общност » Какво разкриват част от подземията под паметника на „Почивка“

Какво разкриват част от подземията под паметника на „Почивка“

„Парк-паметник на българо-съветската дружба“ във Варна, познат повече като паметника на „Почивка“, вече почти 40 години се извисява внушително над Варна със своите 23 метра височина и 48 метра широчина. Огромният монумент се е превърнал в символ на една отминала епоха. Той е построен през годините на социализма, за да символизира топлите отношения между Русия и България.

Това, което се издига над земята обаче далеч не е всичко, градено на място по онова време. Под повърхността се крие огромен лабиринт от тунели, простиращи се на няколко нива. Монументът е само върхът на скритите под земята помещения като бомбоубежище и други зали. Във вътрешността на могилата е обособена дори полева болница. Група ентусиасти, запалени по идеята да видят отблизо всички тези потайности, скрити под повърхността, са успели да достигнат до помещенията на лечебницата и да ги запечатат в снимки, научи Moreto.net.

Вход за болницата откриват при една от алеите в парковия комплекс. Разбира се, на мястото има масивна желязна врата с цел спиране на достъпа. Изследователите обаче все пак успяват да се промъкнат.

Изграденото под основите на паметника бомбоубежище е с капацитет от 1800 места. Част от него е пригодена за полева болница. Мястото е считано за основна стратегическа артерия при евентуална атака над града по време на Студената война. Градски легенди разказват за няколко нива с най-модерна медицинска техника за времето си. Входовете и шахтите около хълма и днес показват, че разказите са истина, споделя Пламен Стефанов, който е един от успелите да се разходят из мрачните и студени подземия.

В полевата болница е имало стаи за карантина, хирургическо отделение, санитарни помещения, вентилационни инсталации и други. В два от входовете се влизало през врата, а в други два- през шахти. След кратка разходка около хълма ясно се вижда, че евакуационните шахти са разположени на няколко нива, което доказва съществуването на поне още едно ниво под болницата, разказва още Стефанов. Той допълва, че се смята, че тунелите за евакуация и комуникация под Варна са свързвали военните формирования под паметника с бомбоубежищата под Морската градина, община Варна и други стратегически сгради в града. Към днешна дата една част от тунелите са разрушени при строежи, а друга част са наводнени. Някои обаче все пак остават проходими.

Мястото, където е вдигнат паметникът, не е избрано случайно. На извисяващото се на 110 метра надморска височина Турна тепе, където е вдигнат монументът, се е намирала „Братска могила“ на борците против фашизма и капитализма. Освен това на историческия хълм през Руско-турската война се е помещавал щабът на руската армия.

Първата копка на строежа е през 1974 година. В продължение на 4 години с труда на 27 хил. души са излети над 10 000 тона бетон заедно с 1000 тона арматура. Към огромната конструкция отвеждат 301 стъпала. След построяването 180 прожектора осветяват паметника. В бронзов куб под арката пък денонощно гори вечен огън. Склоновете на хълма са залесени с 20 хил. декоративни дървета и храсти, символизиращи падналите съветски войни.

Автори на проекта са скулптурите Евгени Брамов и Альоша Кафеджийски, които заедно с архитект Камен Горанов създават и скулптурния ансамбъл на паметника. Той включва общо 7 човешки фигури с ръст над 11 метра. На едното крило са изобразени майки, които посрещат съветски войници, представени на другото крило на монумента. В средата на паметника с огромни букви е изписано посланието „Дружба от векове за векове“. Монументът функционира като такъв до 1989 година, когато идва краят на социалистическия режим.

През последните години се появиха идеи паметникът да бъде превърнат в център за изкуства. За целта безуспешно бе търсено финансиране по различни програми. През топлите месеци стълбите и откритите площи служат за спортни тренировки на стотици варненци.

Сн.: Пламен Стефанов

Сн.: Пламен Стефанов

Сн.: Пламен Стефанов

 Източник: Морето
 
<
Budnavarna