Начало » Общност » Джипитата във Варна започнаха да събират пари за извинителни бележки

Джипитата във Варна започнаха да събират пари за извинителни бележки

Повечето семейни лекари във Варна вече събират такса за издаване на извинителни бележки на учениците. Това коментира д-р Светлин Митев от БЛС във Варна. Таксата няма таван и всеки общопрактикуващ лекар я определя сам. В морската столица тя е около 2 лева, посочи специалистът.

Заради ограничаването на родителите да пишат извинителни бележки по семейни причини самите учители съветват децата да взимат медицински за извиняване на отсъствията от личните си лекари. Така семейните лекари се претоварват, тъй като се налага да се занимават с допълнителна административна дейност, обясни д-р Митев.

Плащането за медицинска бележка не противоречи на това, че децата са освободени от потребителска такса, тъй като това е съвсем друг вид услуга, добави той.

Родителите и учениците приемат новата такса като нещо обичайно заради непрекъснатите промени, които се въвеждат. Според д-р Митев обаче тя няма да спре практиката да се дават фалшиви бележки.

„Преди трябваше да се дава на всяко дете амбулаторен лист и бях свидетел, че и такива листи се подправят. Със сигурност обаче издаването на бележката гарантира преглед, тъй като там се генерира номер, има и уникален код”, обясни медикът.

Източник: Дарик
 
<
Николай Караколев