Начало » Общност » Безплатни прегледи за рак на гърдата ще се проведат в ДКЦ „Чайка“

Безплатни прегледи за рак на гърдата ще се проведат в ДКЦ „Чайка“

Безплатни мануални и ехографски прегледи на млечни жлези ще се проведат в ДКЦ „Чайка“. Инициативата е по случай 19 Октомври – Световния ден за борба с рака на гърдата.

През миналата година над 400 пациентки са се изследвали по кампанията ни за ехографски и мамографски прегледи в лечебното заведение.

Статистическите резултати от изследванията показаха, че при близо половината от изследваните се наблюдават някакви мастопатични промени в структурата на гърдата. При тези изменения не става въпрос за заболяване, а за състояние, изискващи редовни контролни прегледи. Бройката на засегнатите расте, успоредно с възръстта на изследваните. При 9 от изследваните пациентки бяха открити изменения, които налагат незабавни изследвания, за да се потвърди или отхвърли лошата диагноза – рак.

Според съвременните проучвания при една на всеки осем жени има реален риск от заболяване. Сред рисковите фактори се нареждат, расовата принадлежност (бялата раса е по-силно засегната), късната първа бременност (след 35 годишна възраст), генетични мутации в определени гени и фамилната предразположеност.

Най-важният от методите за откриване на болестта е самоизследването. Всяка жена може и трябва редовно да преглежда гърдите си като следи за промяна във формата и големината, появата на бучки, хлътнали или изпъкнали участъци, болка и промени в кожата на гърдите и зърната.

Ехографията е лесен, бърз и ненатоварващ с йонизиращо лъчение метод, който може да даде информация за положението и структурата на раковите образувания, както и дали са въвлечени подмишничните лимфни възли. Препоръчва се при пациентки до 35-40 годишна възраст. Когато има съмнение за заболяване, пациентките се насочват за мамография и допълнителни изследвания.

Безплатните прегледи ще се провеждат на 19 и 20 октомври 2017 година от 8:30 до 18:00 часа. Прегледите ще се извършват в кабинет 22. При нужда всяка жена ще бъде насочвана за мамографско изследване.

Телефон за предварително записване: 052/ 786 900

Източник: Moreto.net

 
<
Николай Караколев