Начало » Спорт » Вижте новият стадион Варна (снимки)

Вижте новият стадион Варна (снимки)

Компютърни визуализации показват нагледно как трябва да изглежда новият стадион „Варна“ след планираното завършване на строежа до края на 2018-та година. Снимките са публикувани в страницата „Спортен комплекс Варна“, научи Moreto.net.

Само преди дни представителят на Общински съвет в дружеството „Спортен комплекс Варна“ Димитър Карбов заяви, че стадион „Варна“ ще бъде завършен в срок.

Строителните дейности по съоръжението продължават и към момента. Местният депутат припомни, че работата е била временно спряна през летните месеци, защото тогава изпълнителят „Планекс“ е бил ангажиран с изграждането на голям магазин в близост. Именно с продажбата на терена, върху който се простира търговският обект, бе финансиран строежът на стадиона.

В дружеството „Спортен комплекс Варна“ Община Варна притежава 35%. Останалите акции са собственост на „Химимпорт“ АД.

За пълното завършване на съоръжението са необходими още 20-25 млн. лева. Надеждите са, че ръководството на дружеството ще ги осигури без необходимост да се продават други терени.

Историята на проекта за строеж на стадиона

„Спортен комплекс Варна“ е създаден през 2005 година с идеята стадион „Варна“ да се реновира и поддържа, а „Химимпорт“ да поеме финансирането на футболен клуб „Черно море“. Община Варна влиза в акционерното дружество с апортна вноска от 12.1 млн. лева, които представляват земя с площ от 154 000 кв.м. Срещу това участие Община Варна получава 35% в акционерното дружество. „Химимпорт“ се включва с 22 млн. лева, което е 65% от дяловете на дружеството.

По първоначални изчисления за ремонт на съществуващото съоръжение са необходими 15-17 млн. лева. Впоследствие се взима решение за вдигане на изцяло нов стадион. Първата копка е направена през 2007 година. Малко по-късно старото съоръжение е разрушено. Започва проектиране. Начертана е идеята за стадион с 32 хил. места и инвестиция от 200 млн. евро. Започват дейности по подготовка на терена. Първият обявен срок за завършване е до 2009 година. След това е удължен до 2011 година. Междувременно обаче започва световната икономическа криза, което налага промяна в плановете.

Проектът за стадиона е готов през 2010 година. Изпълнението обаче се спира предвид кризата и започва да се търси вариант за преработка с цел намаляване на стойността на необходимите инвестиции. Окончателните технически и работни проекти са готови през 2014 година. Предвижда се капацитет от 22 хил. седящи места. Стойността е 70 млн. лева. Включен е и 3-етажен подземен паркинг за 1500 коли.

източник; морето.нет

 
<
Николай Караколев