Начало » Общност » Птичи грип е установен близо до Варна

Птичи грип е установен близо до Варна

11 000 птици ще бъдат унищожени в село Стефаново заради установен птичи грип. Информацията е представена от д-р Анелия Андонова, директор на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Добрич по време на закрито заседание на Областната епизоотична комисия, на която тя е и секретар.

Констатирано е огнище на Инфлуенца тип А в село Стефаново, което се намира на около 40 км. от Варна. Заболяването е установено в животновъден обект за отглеждане на патици. Вече са предприети всички необходими мерки и птиците ще бъдат унищожени. Достъпът в района на фермата е напълно забранен. Областната епизоотична комисия е решила да бъде поставен пост от служителите на полицията, който да ограничава достъпа до фермата.

Определени са двете зони – 3-километрова и 10-километрова, в които се забранява търговията и превозването на птици и яйца за люпене. Предупредени са стопаните на животни да ги държат затворени в помещения, както и да съхраняват фуражите в закрити помещения. Служителите на ОДБХ в Добрич извършват прегледи с цел недопускане разпространение на заразата.

Д-р Андонова е информирала също членовете на Областната епизоотична комисия за заболяването Африканска чума по свинете. Има констатиран случай на болестта в град Констанца, Румъния. Като превантивна мярка срещу разпространение на заболяването е забранено пренасянето на сурови храни през граничните пунктове. За спазването на забраната следят служители на Гранична полиция.

Източник: Радио Фокус

 
<
Николай Караколев