Начало » Братушки » Соломон Паси настърви българите срещу себе си със следното изказване

Соломон Паси настърви българите срещу себе си със следното изказване

Руският президент Владимир Путин нанася сериозен удар на „шепата русофили, които има в България”. Това безмислено изказване сподели бившият външен министър Соломон Паси в предаването „Тази сутрин” по bTV .

„Притеснителна е дългосрочната тенденция в отношенията между Русия и България, която започна с изявлението на Путин, че кирилицата не е българска азбука едва ли не. Изявлението, че Съветската армия, която е била на хиляди километри оттук, е спасила българските евреи, е второ подобно и е напълно невярно и неотговарящо на истината”, отбеляза той.

Според Паси Съветската армия няма абсолютно никаква роля и не може да има при спасяването на българските евреи.

„Баба ми, баща ми, леля ми и семейството ми са участници в този процес, те са били интернирани в едно училище в Пловдив и са били стегнали куфарите да ги карат към концлагерите. Разбира се, този въпрос има много лесен отговор – българският народ спаси българските евреи. Обаче този български народ се представлява от множество институции и те са тези, които са имали основната роля”, посочи Паси.

„Разбира се, ролята на Димитър Пешев по никакъв начин не може да бъде пренебрегната, напротив – той е лидер на силно политическо движение в тази посока. Ролята на Българската православна църква не може да бъде пренебрегната, тя е решаваща, била е морална опора и стожер за всички тези хора, които са очаквали да бъдат изпратени на заколение.Имало е някаква минимална роля на комунистическата партия по това време, която не е имала влияние, но е била на страната на справедливостта”, допълни той.

Бившият външен министър коментира и подкрепата на БСП за депутата Иво Христов след скандалните му изявления. „Решили са да си задържат депутата – да си го задържат, от това те не печелят”, коментира Соломон Паси.

БТВ

   (
 
<
Николай Караколев