Начало » Политика » Варненски съветници скочиха на Делян Пеевски

Варненски съветници скочиха на Делян Пеевски

Съветниците от правната комисия към местния парламент настояват до месец общинската администрация да им предостави договорите за разполагане на обектите за продажба на вестници и други стоки край автобусните спирки. Искането дойде по повод жалба от управителка на фирма „Крез 13-Варна“, стопанисваща павилион, който не е част от веригата търговски обекти „Лафка“.

В оплакването си Дияна Иванова обяснява, че в нарушение на закона и без никаква правна обосновка, предметът на концесионните договори на „Лафка“ е бил изцяло променен с нов, а именно „за съоръжения за продажба на печатни, тютюневи изделия и дребни пакетирани хранителни стоки и напитки в автобусните спирки“. Докато преди това предметът им е бил за концесия на рекламна дейност и разполагане на съоръжения за продажба на печатни изделия за задоволяване на обществени потребности в обекти, разположени върху земя публична общинска собственост.

Търговката настоява контрактите да бъдат прекратени. Изтъква, че новият предмет на договора изцяло е в противоречие с множество закони и подзаконови нормативни актове, след като в павилионите на „Лафка“ се продават стоки без да има течаща вода. Според нея, в някои от случаите от обектите няма нужното отстояние от 150 метра до учебни заведения. Освен това се извършва и хазартна дейност, предоставят се бързи кредити на място, което въобще не е предмет на концесионните договори.

На свой ред от общинската администрация отговарят на жената, че на практика Община Варна има сключени четири договора за разполагане на обекти и те са с „Одесос М“, „Ди прес“ , „Ваком“ и „Фактор плюс“. Всички те са подписани през 2006 и 2007 година. През 2011 са подписани допълни споразумения, които позволяват разширяване обема на дейност и предлаганите видове услуги и стоки. Мотивът е чувствителното намаление на обема на продажбите на вестници и списания, което затруднява концесионерите да спазват договорите си в частта изплащане на годишно концесионно възнаграждение. От правната дирекция са категорични, че не са констатирани нарушения относно концесионните договори.

Общинският съветник Христо Боев коментира, че тъй като не разполагат с контрактите, няма как да вземат обективно отношение по въпроса. За да може комисията да е адекватна при други подобни казуси, местният депутат настоя да бъде изискано от администрацията предоставяне на въпросните договори. Така съветниците подкрепиха искането като документите трябва да бъдат представени в срок до 1 месец.

Това съвсем не е първият случай, в които общински съветници изискват договорите за „Лафка“. Въпросът бе повдиган не веднъж още от членове на предходния Общински съвет.

Moreto.net

 
<
Николай Караколев