Начало » Политика » Народни представители от ГЕРБ бяха сред гостите на научна конференция, посветена на иновациите

Народни представители от ГЕРБ бяха сред гостите на научна конференция, посветена на иновациите

Народните представители от ГЕРБ Таня Петрова и д-р Емилия Милкова, бяха сред гостите на конференция на тема „Образование, наука, иновации”.

Събитието, което се провежда в Юнашкия салон в морската столица, се организира от Българската академия на науките и община Варна в партньорство с Варненската търговско-индустриална камара.

Форумът бе открит от председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски и председателя на ВТИК Иван Табаков. Участниците в конференцията бяха приветствани от областния управител Стоян Пасев и зам.-кметът Коста Базитов.

Амбицията на организаторите да се засили връзката на образователните и научни институции с бизнеса получи подкрепата и на народните представители от ГЕРБ Таня Петрова и д-р Емилия Милкова.
„Варна е утвърден образователен център.  Със силните звена на БАН, с цялата палитра от висши учебни заведения и сериозно присъствие на индустрията градът има всички предпоставки, за да се активизира сътрудничеството между представителите на образователната сфера, на науката и на бизнеса”, коментира акад. Ревалски.

По думите му чрез поредица от локални срещи могат да се търсят устойчиви решения, включително и за подготовката на необходимите за индустрията специалисти.

Лилия Христова, която оглавява общинската дирекция „Образование и младежки дейности”, представи визията за развитие на Варна като град на знанието, акцентирайки върху предстоящите инвестиции за обновяване на училищната база по ОП „Региони в растеж” и подкрепата на държавата за изграждането на нова сграда на Математическа гимназия „Д-р Петър Берон”.

В града има 40 000 студенти, 36 ученици, 6 университета, 3 колежа, 4 научно-изследователски института и се инвестира в развитието на среда, която да гарантира на младите специалисти възможност да останат и да се реализират във Варна, изтъкна Лилия Христова.

Участниците в конференцията се обединиха около позицията, че качественото образование е инвестиция в бъдещето, а научните постижения и иновациите откриват нови перспективи пред бизнеса.

 
<
Николай Караколев