Начало » Общност » Училищните дворове остават отключени, за да има достъп за спорт

Училищните дворове остават отключени, за да има достъп за спорт

Училищните дворове във Варна да не бъдат заключвани след учебно време и в почивните дни. Това е разпоредил днес кметът Иван Портних, посочи шефът на спортната дирекция Кристиян Димитров по време на заседание на ресорната комисия към местния парламент.

Разпореждането на градоначалника е по повод оплаквания от граждани, че достъпът до дворните площи на места е ограничен и така на практика не могат да се ползват спортните съоръжения. Новите спортни площадки, с които вече разполагат някои от школата, се оказват сериозна притегателна за младежи и деца, отчитат от спорната дирекция. Вечер всяко от местата за спорт привличало по стотина ползватели.

Съветниците се обединиха около идеята да се потърси вариант за по-ниски тарифи, срещу които да бъдат отдавани под наем училищни спортни зали за тренировки на спортните клубове в извънкласно време. По време на заседанието стана ясно, че сегашните такси се явяват непосилни за някои спортни организации. В момента има поне 15 клуба, които се нуждаят от база.

Комисията разгледа още проекта за „Стратегията за развитие на физическото възпитание и спорта на територията на Община Варна за периода 2018-2022 година“. Стана ясно, че документът е насочен основно към ученическия спорт. Стратегията е разработена за 5-годишен период и очертава виждането за развитието на спорта в този отрязък. Всички стъпки са съобразени с Националната стратегия за развитие на спорта.

 
<
Budnavarna