Начало » Общност » Незрящи от Варна искат преференциални карти за градския транспорт

Незрящи от Варна искат преференциални карти за градския транспорт

Основният проблем на незрящите хора във Варна е свързан с градския транспорт и по-точно с осигуряването на преференциални карти за пътуване на хората от 18 до 65 г. Това заяви председателят на териториалния съюз на слепите Христо Шипанов. Поводът бе Международният ден на слепите 13 ноември.

Надявам се, че общината ще откликне на молбата ни. За нас препятствията по улиците са много и като се има предвид и разбитата инфраструктура само белият бастун не стига, добави Шипанов.

Вторият голям проблем е свързан с възможностите за образование и за трудова реализация. Въпросът е много сериозен заради ликвидацията на ПП „Успех“, където преди са работили над 500 души. Работодателите не желаят да ни наемат, ако нямаме преференции, призна Шипанов.

930 са хората със зрителни увреждания с над 71% нетрудоспособност във Варна. Над 2 000 са тези, които имат частична загуба на зрението. За тях официална статистика липсва.

Новите технологии ни помагат много. Благодарение на говорещи програми, електронни четци и други може да бъдем равностойни в офиса при работа с компютри и устройства с андроид, каза още Шипанов.

Немалко от младите хора със зрителни увреждания следват социален мениджмънт, право и други специалности. Повечето обаче се обучават за кинезитерапевти и работят след това като масажисти.

Черно море

 
<
Николай Караколев