Начало » Общност » Теглят над 20 милиона от ЕБВР за подобряване на градската среда

Теглят над 20 милиона от ЕБВР за подобряване на градската среда

Снимка: Будна Варна

Поемането на дългосрочен дълг за 4 важни за града проекта бе подложено на обществено обсъждане, съгласно изискванията на закона. 20 111 487 лв. предстои да бъдат изтеглени от Европейската банка за въстановяване и развитие на два транша. Те ще са предназначени за покриване на недопустимите разходи по проектите „Естетизация и модернизация на градската среда във Варна“, „Интегриран градски транспорт на Варна – втора фаза“, „Подготовка и изпълнение на проект за развитие на инфраструктурата за отпадъчни води в агломерация к.к. Златни пясъци“ и „Зона за платено улично паркиране и поставяне на зарядни станции за електрически автомобили в гр. Варна“. 16 843 200 лв.е размерът на мостовото финансиране, а 1 845 516 лв. е финансирането на собственото участие, които ще бъдат възстановени в рамките на отпуснатите средства по ОП „Региони в растеж 2014-2020“ и „Околна среда 2014-2020г.“. Безвъзмездната финансова помощ по ОП „Региони в растеж“ за проектите е 54 528 175,39 лв., а по „Околна среда“ – 28 658 890,06 лв.
Присъстващите на общественото обсъждане се интересуваха повече от същността на проектите и детайли по тях, отколкото от механизмите за тяхното финансиране. От администрацията припомниха, че разработването на всеки от предложените проекти е преминало през самостоятелна фаза на обществено обсъждане, където всички поставени въпроси са получили съответните отговори.
Главният финансист на община Варна Стефка Господинова подчерта, че дългосрочният дълг няма да надвиши допустимия по закон праг и община Варна ще остане далеч от 15-те % .

Източник: Черно море

 
<
Budnavarna