Начало » Общност » Световният ден на недоносеността ще бъде отбелязан във Варна с безплатни консултации на родители

Световният ден на недоносеността ще бъде отбелязан във Варна с безплатни консултации на родители

Кaрин дом ще отбележи Световния ден на недоносеността – 17 ноември, като даде възможност на родители на недоносени деца от 0-36 месеца да се консултират със специалисти и да попълнят възрастов въпросник за развитието на своето дете.

Специалистите към програма „Ранна интервенция“: Светла Ангелова (логопед), Владислава Дончева (физиотерапевт), Елена Тодорова (детски психолог), Светла Лазарова (логопед), Марина Пейчева (социален консултант, ще изнесат презентации, свързани с ранното детско развитие при деца с недоносеност; ползите от насърчаване на ранния контакт между майката и бебето; достъпни услуги за деца в най-ранна възраст.

Участие ще вземат още: Симонета Попова – консултант по кърмене към НАПК и Яна Тодорова – консултант по бебеносене и медицинска сестра. Партньор на инициативата е Фондация „Нашите недоносени деца“.

Родителите могат да се включат в срещата на 17-ти ноември, петък, от 10:30 до 12:30 ч. в Детски кът „Варненче” (в Спортна зала). Входът е свободен.

Карин дом предлага безплатно проследяване на развитието на недоносените деца от 0 до 36 месеца. След обаждане на тел: 052 302 518 екип от специалисти посещава детето в дома.

Според статистиката, средно около 10-15% от ражданията завършват преждевременно в световен мащаб. За България статистиката е най-тревожна в градовете Пловдив, Варна, Враца и Сливен, където преждевременните раждания са над средните за страната – около 20%. ( данни от 2009 г.). Излизайки от болницата, недоносените бебета продължават да имат нужда от повече помощ и консултации в сравнение с връстниците си. Необходимо е и проследяването на тяхното развитие от различни специалисти поне до 1.5 – 3-годишна възраст според световните стандарти.

Moreto.net

 
<
Николай Караколев