Начало » Общност » Тайнствената изоставена синагога на Варна (снимки)

Тайнствената изоставена синагога на Варна (снимки)

В центъра на еврейския религиозен живот стои синагогата, мястото, където юдеите се събират на молитва. Синагогите са и място за обучение на децата в тайните на Юдаизмът, понякога в тях има библиотека, а често са и място за светско общуване.

Първата истинска синагога във Варна, на евреите сефаради, била построена едва след Освобождението – през 1890 г. По времето на строежа се е намирала на оживено място – между Балък пазар и Коларския площад. Малцина днес знаят къде се намират тези места и че в центъра на града, на метри от главните пешеходни зони, съществува такава сграда. Когато варненци видят тази невероятна сграда ахват от факта, че всеки разхождащ се преминава покрай нея, но не знае, че тя се крие там.

Построена е в мавритански стил, с отделни готически елементи. Фасадата е богато орнаментирана, контрастираща с околните постройки и извисяваща се над тях. Влизането в синагогата става различно за мъжете и жените. Мъжете влизат през централното предверие, което води до молитвения салон. Той е с квадратен план и с богата декоративна украса. Срещу входа, издигната с няколко стъпала, се намира ритуалната площадка, аналог на олтара в църквите. На пода има хубава мозайка, отгоре виси красив полилей. През страничния вход и стълбището се стига до балкона на синагогата, където традиционно е мястото за жените.

За съжаление, днес както се вижда на снимките, не може да се види нищо от това великолепие. След изселването на евреите през 1946-47 г. тя е използвана за склад за зърнени храни, по късно и за спортна тренировъчна зала. Въпреки че е обявена за паметник на културата – днес синагогата е почти разрушена.

Синагогата е потънала в мистерия и за нея се знае много малко. Информация се крие единствено сред старите архиви, както и от по-възрастните хора. Според слуховете синагогата е изоставена, тъй като след 47-година тя се намира на територията на щаба на Военноморските сили на България. Казват, че еврейската общност се е борила за възстановяването на този красив храм, но не им бива позволено да си го възвърнат.

Снимки и текст: Пламен Стефанов 

Още снимки ТУК

 
<
Budnavarna