Начало » Общност » Институциите във Варна работят по сигнал за организиран уличен бой между ученици

Институциите във Варна работят по сигнал за организиран уличен бой между ученици

Институциите във Варна работят по сигнал за организиран уличен бой между ученици. Венцеслава Генова, началник на Регионално управление на образованието (РУО) във Варна, уточни, че в конкретния случай става въпрос за любителско видео, което е изпратено от анонимен подател до Регионално управление на образованието (РУО) във Варна. От заснетите кадри се вижда как две момичета се бият на улицата в присъствието на свои съученици, които ги окуражават.

„Като началник на Регионално управление на образованието не мога да кажа какъв точно е характерът – дали е организиран или не, защото не сме разследващ орган. По механизма за междуинституционална връзка сигналът е препратен до компетентните органи, които могат да разследват и да установят е ли той или не организиран. Ние спираме до това да уведомим институциите, с които работим екипно“, допълни Венцеслава Генова.

Тя каза още, че създалата се ситуация ще бъде отработена с педагогически мерки в училището, в което се обучава ученичката, нанесла побоя. Тя е седмокласничка в училище „Стефан Караджа“, като миналата година се е обучавала в училище „Найден Геров“, а от 15 септември е била преместена в новото училище. Битото момиче е от Музикалното училище.

„Оттук нататък работим съвместно за изясняване на причините за възникналата ситуация. След това мерките са ясни – тази ученичка има набелязана подкрепяща програма до края на годината за туширане на проявите на агресия, ако поводът за този бой са някакви нерешени проблеми във взаимоотношенията. Ако в хода на работата другите институции достигнат до нови факти, ние поетапно ще ги включваме, но с мерките на педагогиката и на психологията за отработването на агресията. Много се надяваме на по-тясно сътрудничество с родителите, защото основно нещата се случват в семейството“, коментира Венцеслава Генова.

Работата по случая продължава, посочи тя.

„Тревожно е, че останалите ученици присъстват в качеството си на зрители, на публика, които с ръкопляскания и подвиквания насърчават продължаването на боя, а не неговото прекратяване. Те просто се забавляват от това, което виждат и искат то да продължи. Онзи, който вижда подобни прояви на агресия между ученици трябва да се намеси, за да ги предотврати. Само безучастното наблюдение и регистриране като заснемане на такива ситуации трябва да бъде преодоляно и да се направи следващата крачка – на момента да се помогне и да се спре агресията. Чиста случайност е, че няма сериозно пострадали в случая“, допълни Венцеслава Генова.

Тя посочи, че няма информация дали двете момичета се познават персонално и дали са общували физически, това се установява от компетентните органи.

„Но информация за такива насрочени срещи се обменя в социалните мрежи, които са затворени групи“, каза още Венцеслава Генова.

Радио Фокус

 
<
Николай Караколев