Начало » Общност » Във Варна продължават безплатните прегледи за глаукома

Във Варна продължават безплатните прегледи за глаукома

Безплатни прегледи за ранно откриване на глаукома се провеждат във Варна през целия месец ноември. Те са част от кампанията на Пациентска организация „Глаукома“ и Институт за здравно образование за борба със заболяването, което причинява необратима слепота. Прегледите се провеждат от специалисти-офталмолози и включват и измерване на вътреочното налягане.

Във Варна прегледите ще се провеждат при д-р Адриана Микинска, в МЦ „Младост“, Задължително записване на час на тел. 0878 262 016.

Прегледите са предназначени за хора над 60 г., попадащи в рисковите групи, както и за хора с глаукомно болни в рода.

Глаукомата е сред водещите причини за необратима слепота. Загубеното зрение не може да се върне, затова колкото по-рано се открие тя, толкова по-голям е шансът за съхранение на зрението. Наричат глаукомата „тихият крадец на зрение“, защото тя протича без симптоми и се открива едва, когато зрението бъде загубено. Доказано е, че при развитие на слепота един глаукомно болен губи 10 години здрав живот.

Към 1.09.2017 г. по данни на НЗОК диспансеризираните болни с глаукома в България са 81 109. Две трети от тях са жени. Всяка година новооткритите случаи са около 7500, което е много по-малко от реалната заболеваемост. По данни на СЗО между 2 и 4% от населението на света страда от глаукома.

Диспансеризираните болни с глаукома в Област Варна са 5448 души (1,08% от населението).

Рисковите фактори за развитие на глаукома са: Възраст (особено над 60г.!), женски пол (жените боледуват три пъти по-често от мъжете), диабет, високо кръвно, късогледство, наследственост.

Moreto.net

 
<
Николай Караколев