Начало » Общност » Административен съд – Варна с ден на отворените врати

Административен съд – Варна с ден на отворените врати

На 21 ноември в Административен съд – Варна ще се проведе за десети пореден път инициативата „Ден на отворените врати”, която е с цел повишаване правната култура на гражданите и постигане на по-добра информираност за работата на съдебната система, както и за изграждане на доверие в работата на съда.

И тази година даваме възможност на гражданите да посетят съда от 9.00 до 16.30 ч., ул. „Никола Вапцаров“ 3 А и да се запознаят с работата и функциите на съдебните служби, със съдебните процедури и със спецификата на работата на магистратите и служителите.

На събитието са поканени ученици и преподаватели от Варненска търговска гимназия „Г. С. Раковски”, с които съдът работи за втора учебна година по Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”; от СУ „Димчо Дебелянов“, както и студенти от ВИНС.

Програмата включва среща на студентите от 10.30 ч. с ръководството на съда и запознаването им с историята, функциите и задачите на административния съд. Ще бъде представен и начина за разпределяне на постъпилите в съда дела.

От 13.30 ч. в зала 1 на съда учениците от ВТГ „Г. С. Раковски“ ще представят открит урок – разиграване на съдебен процес. Прокурор, вещо лице, адвокат, юрисконсулти от Митница – Варна и от дирекция ОДОП при ЦУ на НАП – Варна ще разяснят на участниците в симулативния учебен процес, каква е спецификата на тяхната работа, какви са предизвикателствата пред тях и каква е ролята им в съдебните процеси. Целта ни, при подготовката и реализацията на този симулативен съдебен процес, е повишаване на откритостта и доверието към институциите през призмата на правните професии, чрез запознаване на подрастващите с работата им.

 
<
Николай Караколев