Начало » Общност » Монтират асансьори за деца с увреждания в училища във Варна

Монтират асансьори за деца с увреждания в училища във Варна

До две години във Варна ще има десетина училища, в които ще бъдат монтирани асансьори и подстъпи за деца с увреждания. Така родителите ще могат да записват децата си в школа, по-близки до домовете им, вместо да пътуват до други квартали. Това обясни днес шефът на общинската дирекция по образование Лилия Христова.

Според нея, във всички образователни институции, в които предстоят ремонти с финансиране по Оперативната програма „Региони в растеж“ ще има асансьори или ще бъдат сервизирани съществуващите. Предвидено е също изграждането на специализирани тоалетни за деца с увреждания.

Асансьори ще има СУ „Димчо Дебелянов“, в СУ „Любен Каравелов“ в „Аспарухово“, СУ „Неофит Бозвели“ в Първо основно училище и други. Общо 9 общински училища и 2 детски градини трябва да бъдат ремонтирани изцяло с европейски пари до лятото на 2019 година. В програмата са включени и 7 професионални държавни гимназии. Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ надхвърля 30 милиона лева.

Предстои старт на ремонти в първите пет от общинските училища, припомни Лилия Христова. Сред тях са СУ „Димчо Дебелянов“, Първо основно училище, ОУ „Константин Арабаджиев“, СУ „Найден Геров“ и СУ „Пейо Яворов“. Ремонтите там трябва да приключат до следващото лято.

 
<
Николай Караколев