Начало » Общност » Публично обсъждат втори общински заем

Публично обсъждат втори общински заем

Публично обсъждане за нов дългосрочен заем, който Общината има намерение да тегли заради проекта за бул. „Левски“ и Пробива на бул. „Сливница“, ще се проведе във Варна днес – 20 ноември.

Поканата е отправена от името на кмета. Началният час е 15:30, а мястото – Зала „Пленарна“ в Общината.

Според цифрите в писмената покана, градската управа има намерение да поеме още един дълг на стойност до 36 027 749 лева. Заемът ще се обезпечава чрез учредяване на залог върху настоящи и бъдещи собствени приходи на Общината.

Двата проекта, за които трябва дофинансиране са този за изграждане на бул. „Васил Левски“ от ул. „Подвис“ до ул. „Девня“ и за така наречения „Пробив“ на бул. „Сливница“ от бул. „Ян Хунияди“ до бул. „Атанас Москов“.

В документацията е упоменато, че стойността на първия проект възлиза на 113 281 749 лева. От тях държавата е отпуснала 80, 5 млн. лева. Общината обаче трябва да намери останалите 32 78 749 лева. Парите са необходими за проектиране, авторски надзор, строителен надзор, както и за изграждането на участъците от ул. „Георги Пеячевич“ до ул. „Девня“ и моста на ул. „Прилеп“. Средствата ще трябват и за покриване на разходите по отчуждителните процедури за придобиване на земя и сгради по протежението на бъдещия булевард.

Общата инвестиция в проекта за „Пробив“ на бул. „Сливница“ е в размер на 7 746 000 лева. От тях Общината трябва да осигури 3, 246 млн. лева. Парите са за нужни за проектиране и изграждане на светофари, авторски и строителен надзор, както и за разходи за отчуждителни процедури за придобиване на земя и сгради по проекта.

Припомняме, че за днес е насрочено друго обществено обсъждане за друг дългосрочен заем за обезпечаване на недопустимите разходи по четири проекта с ключово значение. Сред тях са проектът за естетизация и модернизация на градската среда, втората фаза на Интегрирания градски транспорт, пречиствателната станция на „Златни пясъци“ и Синята зона.

Предвижда се този заем да бъде теглен от Европейската банка за възстановяване и развитие и Фонд „ФЛАГ“. Дългът по четирите проекта трябва да е в размер на около 40 млн. лева.

 
<
Budnavarna