Начало » Общност » Инициатива във Варна събира книжки за бесарабски българчета

Инициатива във Варна събира книжки за бесарабски българчета

Благотворителна инициатива във Варна събира детски книги за за бесарабските българчета в молдовските градове Тараклия и Твърдица.

До 5 декември желаещите да се включат могат да занесат запазени или нови издания в Галерия 8 на ул. „Братя Шкорпил № 8 или в храма „Св. Архангел Михаил.

Идеята за инициативата е на художничката Галина Станева. А ето какво споделя тя за повода: „Съвсем скоро бях на вълнуващо пътешествие, което ме отведе в град Твърдица, Молдова. Там една бесарабска българка ни приюти в своя дом и ни посрещна, като свои деца – мен и моя съпруг. Тя сподели с нас трапезата и живота си с абсолютна искреност. Запознахме се с двете й прекрасни внучета Лариса (на 13 години) и Игор (на 7 години), за които тя се грижи всеотдайно. Прекрасни деца, които в началото малко смутено, но след това с много жар, разказваха и ни разпитваха за България.

Бихме искали да им отвърнем със същата безрезервна любов, като подарим на тях и техните приятели от Твърдица, детски книги на български език. Надяваме се да се присъедините към идеята“.

Твърдѝца (на молдовски: Tvardiţa) е град (от 28 март 2013г.) в Република Молдова, Тараклийски район, който се намира на 3 км от границата с Украйна (Одеска област). Населението през 2004 година е 5 882 души, от които 5 396 души (91,7 %) са етнически българи. Жителите, придобили българско гражданство, са около 200 души.

Moreto.net

 
<
Николай Караколев