Начало » Общност » Кметът и митрополит Йоан направиха оглед на новостроящия се храм „Св. Прокопий Варненски“

Кметът и митрополит Йоан направиха оглед на новостроящия се храм „Св. Прокопий Варненски“

Кметът Иван Портних и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан направиха оглед на строителните дейности на православния храм „Св. Прокопий Варненски“. В момента се работи по външната фасада, за облицовка се използва врачански камък, а на кубетата на камбанарията се поставя специална ламарина с нанопокритие, т.нар. златна ламарина.

 

Във вътрешното пространство е направена подовата настилка и подово отопление, по стените е положена фина мазилка със специална основа за стенописите. Основното църковно сдание вече има идеална акустика, работи се по иконостаса. В напреднал етап е и градежът на енорийския център. Кметът пое ангажимент за съдействие при облагородяването на територията около храма.
Първата копка на „Св. Прокопий Варненски“ беше направена през октомври 2006 година, но реалната работа започна около две години по-късно. По план към храма трябва да има параклис, кръщелна, многофункционална зала, детска занималня, стаи за обучение по иконопис, помещение за социални дейности, фоайе за отдих и игра на децата, библиотека, магазин-галерия, социална кухня и лекарски кабинет. Община Варна ежегодно подпомага финансово изграждането на християнския комплекс, включват се и много дарители, припомни председателят на църковното настоятелство отец Георги.

 
<
Николай Караколев