Начало » Политика » След 31 часа разгорещени дебати парламентът прие окончателно бюджет 2018

След 31 часа разгорещени дебати парламентът прие окончателно бюджет 2018

В бюджета за 2018 г. се предвижда икономическият ръст слабо да се забави до 3,9%, крайното потребление да се повиши с 4,7 %, а ръстът при инвестициите да се ускори до 4,3 %.

В 23.04 часа в четвъртък парламентът прие окончателно бюджета за 2018-а година, източник /Епицентър/.

Повече пари за образование, здравеопазване и сигурност гласуваха народните представители, като приеха окончателно текстове от Закона за бюджета за следващата година.

Вчера те заседаваха 18 часа – до 3 часа след полунощ, а днес още 13 часа.

В бюджета за 2018 г. се предвижда икономическият ръст слабо да се забави до 3,9%, крайното потребление да се повиши с 4,7 %, а ръстът при инвестициите да се ускори до 4,3 %.

При засилване на вътрешното търсене, растежът на вноса на стоки и услуги ще достигне 7,1 %. През 2018 г. нивото на безработица се очаква да се понижи до 6,2 %.

„Съвсем накратно – искам да ви благодаря“, обърна се финансовият министър към депутатите. Там, където дебатите бяха смислени – бяха смислени, където бяха дълги, значи са били излишни. Докато нещата се случват в пленарната зала, значи законът има върховенство“, заяви финансовият министър.

Горанов се обърна към малкото останали депутати от левицата – да започнат честно дебата за исканата от тях смяна на данъчната система и премахване на плоския данък. Но ги предупреди, че ако това се осъществи, би намалило значително приходите в хазната и двойно – парите на хората от средната класа.

Той отхвърли и упрека на БСП за нуждата от по-голяма роля на държавата при преразпределянето на приходите и разходите. „Ниската преразпределителна роля на държавата дава възможност на инициативния човек как да разходва. Не може да вземаме решения вместо хората. Свободният, образован, инициативен човек може сам да взема решения как да харчи“, смята Горанов. По думите му – обратното би било лицемерие.

В средносрочен план за данъците не се предвиждат значителни промени, като се запазва правителственият приоритет за ниски данъци. С приетия бюджет бяха предвидени 180,5 млн. лв.за опазване на границата, а 35, 2 млн. лева са средствата отделени за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища в държавния бюджет за 2018 година. Общата субсидия за делегираните от държавата дейности за общините в бюджета за следващата година е 2,780 млрд. лева. Предвидени са трансфери за местни дейности в размер на 284,022 млн. лева.

Депутатите приеха бюджета на Министерството на Председателството на Съвета на ЕС през 2018 година с разходи от 3,300 млн. лева.

Народните представители първоначално приеха предложението от алтернативния бюдет на БСП да отпуснат 1, 130 млн. лв. за ремонт на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ и Зографския манастир в Света гора, но впоследствие се върнаха на текста и го отхвърлиха.

 
<
Budnavarna