Начало » Общност » За първи път Варна украсява елха през 1901 година

За първи път Варна украсява елха през 1901 година

Първата новогодишна елха във Варна е украсена около 1901 година във Военния клуб, предаде „Фокус“. Според етнографи, по това време във Военния клуб в града са били организирани и новогодишни балове. Дамите и кавалерите там са носили закупени от чужбина модерни за времето си облекла – рокли и фракове. На тези балове обикновено е свирил военен оркестър.

След това за Нова година новогодишни елхи са започнали да се украсяват и по варненските домове. Тази традиция постепенно придобива все по-голяма масовост и в началото на 50-те години на миналия век Нова година вече се посреща с елха във всеки един дом.

Според друга, по-ранна традиция, в новогодишната вечер деца са ходили по варненската чаршия с фенерчета и са пожелавали благоденствие на собствениците на магазини, които съответно са ги дарявали със сушени плодове, ошав, бонбони или други лакомства. Освен това, преди време във Варна млади мъже са ходили от къща на къща и са пожелавали на стопаните с песни здраве и плодородие, за което са получавали дарове или поне почерпка.

Източник: Кмета

 
<
Budnavarna