Начало » Политика » Портних: Да се говори, че общината е в лошо финансово състояние е демагогия и безсрамие!

Портних: Да се говори, че общината е в лошо финансово състояние е демагогия и безсрамие!

Община Варна е в прекрасно финансово състояние, каквото досега не помни в историята си. Това каза кметът Иван Портних по повод зачестилите коментари, предизвикани от намеренията на общината да тегли два нови заема във връзка с големите инфраструктурни проекти.

„Встъпвайки в мандат наследих 62 млн. лева дългове. От тях сме обслужили над 80%. Всички тези, които се опитват да обясняват на хората, че общината фалира, тогава са били действащи основни лица в политическия живот на града. Нека да ги запитаме след тези 62 млн. лева какво има оставено, което да го видим в наши дни.

Виждате за последните две години колко проекти реализирахме. 62 млн. лева тогава на никой не са се стрували много. Само че след като са ги усвоили, не е останало нищо.

Ние досега не сме взимали дългове освен за съфинансиране на европейските проекти. Ресурсът, който успяхме да мобилизираме, превишава десетократно вложените средства в инфраструктура за целия период на прехода.

Процентът на задлъжнялост на общината е много по-нисък от 15, който е законово установения.

Да говорим, че общината се намира в някакво лошо финансово състояние е не само демагогия, а безсрамие. Когато встъпих в мандат, бюджетът беше 170 млн. лева. Изчистен от дългови инструменти и европейско финансиране бюджетът за 2018-та е над 280 млн. лева. Това е на база активната работа на общината и дадената основа за икономическо развитие.“, каза Иван Портних.

Припомняме, че съвсем скоро по време на заседанието на Общинския съвет в града бе отчетено, че Варна е с рекорден за историята си бюджет от 348 млн. лв.

На заседанието местния парламент гласува актуализацията на бюджета за 2017г., в резултат на която одобрената в началото на годината макрорамка от 270,7 млн. лв. беше завишена със 78 млн. лева. Ръстът се дължи основно на получените от правителството 85 млн. лева за изграждане на бул. „Левски“ и пробива на бул. „Сливница“.

Рекордна е и капиталовата програма с бюджетни средства за тази година. След корекциите в макрорамката тя възлиза на 111 млн. лева при първоначално заложени близо 29 млн. лева. За реализацията на инфраструктурни проекти ще бъде основната част от разходите по програмата.

Varna24.bg

 
<
Николай Караколев