Начало » Общност » Младите медици от Варна организират благотворителен базар

Младите медици от Варна организират благотворителен базар

За поредна година Асоциацията на Студентите – Медици в България – гр. Варна с помощта на Асоциацията на студентите по Фармация и Дентална Медицина, както и Студентски Съвет към Медицински Университет „Проф. Д-р Параскев Стоянов“ и Ръководството на университета, Асоциация Хипофиза и Алиансът на хора с редки болести организират Благотворителен Коледен Базар, научи Moreto.net. На него студентите продават на символични цени изработените от тях коледни картички, витражи и украси. Това е ежегодна кампания, средствата от която, се даряват с различни цели.

Тази година със събраните средства ще бъдат закупени спешни китове за децата, застрашени от адренални кризи. Адреналната криза е животозастрашаващо състояние, в което могат да изпаднат пациенти с различни заболявания, водещи до ниски нива на хормона „кортизол“ – Синдром на Кушинг, вродена надбъбречна хиперплазия, болест на Адисон, продължителна употреба на кортикостероиди и други. В някои европейски държави пациентите носят със себе си спешен кит с инжекция Хидрокортизон, която да бъде поставена в случай на криза и да спаси живота на пациента. В България все още няма такава практика, а лекарството не се внася. Събраните парични средства ще бъдат предоставени на Алианса на хора с редки болести и ще спомогнат за набавянето им у нас.

Всеки, който има желание, може да заповяда от 13-ти до 15-ти декември, в часовия диапазон между 16 и 20 часа, в един от най-големите търговски комплекси в града, а именно „Grand Mall“ – гр. Варна.

Нека бъдем добри хора и да подарим една хубава Коледа на болните, страдащи от тези заболявания.

Източник: Moreto.net

 
<
Николай Караколев