Начало » Общност » Харчат 515 хил. лв. за обща култура и клубове по интереси за ромчета във Варна

Харчат 515 хил. лв. за обща култура и клубове по интереси за ромчета във Варна

Евросредства в размер на 515 640 лева ще усвои в следващата година и половина „Сдружение за защита на птиците – Виа Понтика“ за интегриране на деца, застрашени да отпаднат от училище или такива, чиито родители са зад граница. В проекта, финансиран по Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, ще се включат общо 480 деца на възраст между 7 и 14 години, родители, баби и дядовци.

Участниците са подбрани от две варненски училища – ОУ „Константин Арабаджиев“ и НУ „Васил Левски“, с които от неправителствената организация са си партнирали и досега. „Вярно е, че тази програма е повече разчетена и фокусирана към децата от ромски произход, но процесите на маргинализация започват да обхващат не само тях“, обясни днес експертът по проекта Ивелина Кръстева. По думите й, идеята на екипа е да се помогне на хлапетата да се интегрират в обществото, да развият обща култура, да се научат да говорят правилно. Заниманията ще имат за задача да провокират детското любопитство, да развият способността за опознаване на света чрез игра и изследване. Една от целите на екипа от специалисти ще е да насочат учениците към това как да разпознаят своето място както в училище, така и в обществения живот.

В проекта ще има различни клубове по изобразително изкуство, модерен балет, музика, за безопасно поведение на пътя, спорт, компютърно моделиране, български език, биология.

Една от дейностите ще е училищна медиация, в която учениците да се научат да се справят с конфликти. Ще имат срещи със специалист логопед, ще участват в клуб по драматургия, който ще се ръководи от варненския актьор Георги Велчовски. Друг актьор от морската столица – Христо Колев ще ги учи на куклен театър. Преподаватели от Софийския университет ще показват на децата с подръчни средства как да създадат метеорологични станции в своите училища.

Предвидени са също екскурзии, посещения на природни и културни забележителности. Участниците ще видят много места като резерватите Шабла и Сребърна, старите столици – Плиска, Преслав и Велико Търново.

Проектът ще се осъществява съвместно с Община Варна. От кметската администрация ще подпомогнат дейностите с ресурса на Центровете за обществена подкрепа. Програмата ще стартира реално през януари догодина и трябва да приключи до 30 април 2019 година.

Източник: Moreto.net

 
<
Николай Караколев