Начало » Общност » Спрели дните на „отворени врати“ в Окръжна болница във Варна да не плашат родилките

Спрели дните на „отворени врати“ в Окръжна болница във Варна да не плашат родилките

Преди време в Родилното отделение на болница „Св. Анна“ във Варна правели дни на „отворените врати“. От няколко години обаче ръководството решило да спре тази практика, защото родилките се плашели от условията вътре и повече не се връщали. Така вместо да покажат възможностите си, медиците си правели антиреклама. За това се оплака днес зам.-председателят на борда на директорите на здравното заведение доц. Георги Кючюков пред съветниците от здравната комисия в местния парламент.

От името на лечебното заведение той поиска 550 000 лева за ремонт на отделението, което е най-старото във Варна и допреди 6 години е водело по брой на ражданията дори специализираната АГ болница. По думите на директора, освен някои частични кърпежи, основен ремонт в звеното не бил правен още от далечната 1988 година.

Според доц. Кючюков болницата все пак ще осигури останалата част от сумата, необходима за реконструкцията в размер на още 100 000 лева.

Съветниците гласуваха единодушно Общината да подпомогне ремонта. Отпускането на парите ще трябва да мине одобрението на финансовата комисия, както и да бъде гласувано на предстоящата сесия на 21 декември.

На заседанието обаче за пореден път беше повдигнат въпросът за отнемането на част от дела на градската управа в болницата от страна на държавата. „Само днес отпускаме 800 000 лева на това здравно заведение и нормалността изисква лоялни отношения“, започна дискусията Борислав Гуцанов от БСП. Доц. Кючюков пък обясни, че за последните 5 години държавата е вложила в „Св. Анна“ около 2 млн. лева. Почти толкова е дала Общината. Същевременно останалите общини в областта не са дали нито лев за апаратура и ремонти.

По предложение на д-р Ивайло Митковски от ДСБ, председателят на здравната комисия доц. Антоанета Цветкова ще има ангажимента да инициира действия местният парламент и кметската администрация да поискат Общината да получи отново по-висок дял от собствеността на болницата.

Източник: Moreto.net

 
<
Николай Караколев