Начало » Общност » Портних: Годината беше успешна за Варна

Портних: Годината беше успешна за Варна

Навлизането на нискотарифни компании, които в момента поддържат целогодишно 10 линии, ще превърне Варна в туристическа дестинация през четирите сезона, смята Портних. Той допълни, че в момента се водят разговори за разкриването на нови линии, които ще дадат тласък и на бизнеса.

Един от икономическите лостове за развитието на Варна е навлизането на ИТ компаниите, заяви Портних. По думите му морската столица е с най-голям потенциал да се развива в този сектор заради множеството университети. През последните две години 10 фирми от бранша вече са от отворили офиси.

Завършването на магистрала „Хемус” и изграждането на жп връзка между Варна и Констанца ще гарантира икономическото развитие на града за години напред, допълни кметът.

Бюджетът на Варна за пет години е нараснал два пъти. През 2012 г. е бил 170 млн. лв., а през настоящата макрорамката е почти 349 млн. лв. заради опуснатите от правителството  85 млн. лв. за строителството на булевардите„Левски” и „Сливница”. Според кмета ръстът означава, че администрацията си върши добре работата, а икономиката е в подем.

Портних се надява мащабните ремонти на ключовите булеварди да приключат до началото на летния сезон, когато Варна ще бъде домакин на пет срещи от програмата на европредседателството ни.  След завършване на инвестиционната програма всички основни пътни артерии ще бъдат обновени и средствата от бюджета ще се пренасочат към малките улички в кварталите.
„Неудобствата заради строителните дейности във Варна са неизбежни, но съм убеден, че хората ще проявят търпение. Завършването на булевард „Левски” е най-мащабният проект от десетилетия и е сравним със строителството на Аспарухов мост. Отсечката ще преразпредели вътрешния трафик в града и ще отведе транзитния. Вече са избрани изпълнителите на ремонтите на булевардите „Първи май”, „Народни будители”, „Приморски”, „Цар Освободител” и старата част на „Левски”. В момента текат ремонти на „Мара Тасева”, „Анна Феликсова”, „Студентска”, пътя за „Златни пясъци” и участъка от магистрала „Черно море” след Аспарухов мост”.

Портних определи 2017-та година като успешна за града, тъй като са реализирани всички заложени проекти и дори са били разгърнати по-мащабни инвестиции.

Синята зона във Варна се очаква да бъде въведена през април. В момента тече процедурата за избор на оператор за паркирането със смс-и, след което ще започне разчертаването.

„Купихме нови автобуси и тролейбуси, догодина чакаме още 15 нови автобуса. Стараем се да обновим автопарка на „Градски транспорт” и услугата да стане по-атрактивна, за да доведе до намаляване на колите в центъра на града”.

Технологичният парк на Островната зона под Аспарухов мост има потенциал да заработи изключително бързо. Националната компания „Индустриални зони”, която заедно с Община Варна ще участва в смесеното дружество, е заложило в бюджета за следващата година средства за подновяване на инфраструктурата в района.

Източник: Дарик

 
<
Budnavarna