Начало » Общност » Дядо Коледа раздаде подаръци на онкоболни деца

Дядо Коледа раздаде подаръци на онкоболни деца

Дядо Коледа вече раздаде подаръци на онкоболни деца във Варна. Родители, чиито деца са засегнати от рак направиха дарение за пациентите на детската онкохематология към УМБАЛ „Света Марина“ във Варна. Целта е да бъде доставена радост на малките пациенти-герои, които се лекуват от онкозаболявания, както и да се подкрепи високохуманната дейност на лекарите и болничния персонал в детските онкоотделения в София, Пловдив и Варна.

 

„Вече 10 години преди всяко Рождество организираме наш детски празник, в който участват не само децата, които провеждат активно лечение, но и тези, които вече са преживели химиотерапия или са насочени за домашно лечение на поддържаща терапия или идват на контролни прегледи. Това каза доц. д-р Валерия Калева, началник на клиниката по детска клинична хематология и онкология при МБАЛ „Св. Марина“. Тази година направихме справка със специалисти и предвид епидемиологичната обстановка, решихме да присъстват само деца, които са на лечение в клиниката. Иначе всички дечица, за които споменах, ще получат своите подаръци.

 

Доц. д-р Валерия Калева, началник на клиниката по детска клинична хематология и онкология при МБАЛ „Св. Марина“

 

В момента има 25 деца и всички легла са заети. Най-голямата ни пациентка е на 17 години и е станала майка. По време на бременността тя вече е била болна. Всички деца се радват на подаръците. Това важи в особена степен за тези, които са на лечение. Този празник разчупва ежедневието им, а и подаръците се чакат повече от месец.  Маг работи от сутринта повече от час с тях. Следва куклен театър и раздаване на подаръци от Дядо Коледа. Дарителите са родители. Дарения започнаха да се подготвят още преди два месеца“ – допълни доц. Калева.

 

Най-голямото дарение е от младежкото представителство на Ротари клуб Варна, които с голям ентусиазъм и любов са събрали средства на парти още преди месец.

 

„Тази година нашият клуб направи 21 години от създаването си и решихме да зарадваме децата от клиниката – каза Виктория Парашкеванова, представител на младежите от Ротари. На специално парти събрахме средства, с които да направим коледното тържество. Заедно с родителите украсихме, подготвихме подаръци, нарисувахме ръчно 70 фланелки за всяко дете.  Разбрахме, че имат нужда от телевизор за интензивната стая, както и от електронна книга, която да се ползва от дечицата, чиито ръчички са вързани за системите. Осигурихме ги. Децата са невероятни, слънчеви, усмихнати. Те имат нужда някой да ги посети, да им покаже, че не са сами“ – каза още Виктория Парашкеванова.

 

Този жест на милосърдие има още едно, много голямо значение – допълни за финал доц. Калева.  Чрез подкрепата ние, децата и родителите виждаме, че не сме сами, че има кой да ни помогне, че когато сме в нужда може да протегнем ръка и тази ръка ще бъде видяна“.

 

Събраните средства са от доброволни жестове на семейства от цяла България. Дарителските семейства в цялата страна са обединени чрез ФБ групите „Да дариш с любов“, „Коледно парти за Герои“ и „Благотворителен базар-Животът на бебе Дилян“. Коледни партита се проведоха още в Пловдив и София.

 
<
Budnavarna