Начало » Общност » Камери ще пазят потрошения паметник на Николай Коперник

Камери ще пазят потрошения паметник на Николай Коперник

Трети месец паметникът на Николай Коперник пред Планетариума във Варна стои потрошен – с изтръгната сфера и счупена ръка. За да пресекат веднъж завинаги вандалските набези обаче, от Астрономическата обсерватория наскоро са монтирали камери. Видеоочите работят денонощно, ще следят и за множеството самозвани „творци“ на графити и драсканици, които редовно „украсяват“ зданието на Входа на Морската градина.

Според директора на Обсерваторията Свежина Димитрова, поне шест пъти металният монумент е бил чупен от вандали. Сферата, която символизира хелиоцентричния строеж на вселената и ръката на Коперник, са възстановявани неведнъж. За пореден път от институцията са решени отново да поправят паметника. Този път обаче ще се търсят варианти за материал, който да не е примамлив за крадците и вандалите.

След монтирането на видеокамерите ще се провери и дали „художниците“ ще спрат да рисуват по фасадата, за да може тя да бъде пребоядисана изцяло.

Паметникът на Николай Коперник е възложен на проф. Николай Далчев, който е проектирал и паметника на Коперник в София. Той от своя страна възложил изпълнението на Петър Атанасов. Вместо с глина и бронз, монументът бил изработен с моделиране от отделни заварени листове медна ламарина върху предварително монтирано метално скеле.

Тържество по случай откриването на паметника нямало, тъй като се приел като част от откритата на 22 май 1968 г сграда на Астрономическата обсерватория и Планетариум „Николай Коперник“. През 2005 година, ръката на паметника отново е открадната. Тогава предположенията са били, че някой си е мислил, че кухият паметник е от масивен бронз. Частта е възстановена през 2007 година.

 
<
Budnavarna