Начало » Общност » Внушителен кораб за сондажи на рейд край Варна

Внушителен кораб за сондажи на рейд край Варна

снимка: Будна Варна

Корабът Noblе Globetrotter 2, който извършва сондажите за нефт и природен газ в Блока „Хан Аспарух“, е на рейд край варненския бряг. Големият плавателен съд с внушителна конструкция на борда разбуди любопитството на варненци.

От Изпълнителна агенция „Морска администрация“ обясниха, че в момента Noblе Globetrotter 2 не извършва дейност. Той се намира на рейд и вероятно ще се отправи към Бургас. По всяка вероятност предстои смяна на екипаж.

Първият проучвателен сондаж в Блок „Хан Аспарух“ в търсене на въглеводороди бе в края на април 2016 г. „Полшков-1“ е първият дълбоководен сондаж в българската акватория на Черно море.

Плавателният съд е последно поколение сондажен кораб, който има отлично представяне по отношение на безопасността на операциите и използва напреднали конвенционални технологии. Корабът е последна дума на техниката и има система за динамично позициониране, при която компютър управлява шестте витла, за да държи плавателния съд на място в открито море при каквито и да е метеорологични условия. Сондажният кораб е оборудван и с дистанционно управляема подводница, която следи какво става на морското дъно.

Проучвателният сондаж дава информация дали в Блока има нефт или природен газ. Ако се установи наличие на въглеводороди, ще бъдат необходими допълнителни анализи, за да се оцени техния потенциал и икономическа рентабилност.

 
<
Budnavarna