Начало » Общност » Как стотици хиляди дървета се появили край Варна преди 90 години

Как стотици хиляди дървета се появили край Варна преди 90 години

Докато днес често се налага при големи инфраструктурни проекти десетки, а понякога и стотици дървета да се изсекат, то преди близо 100 години основна цел е била залесяването на все по-големи площи в крайградските територии. Свидетелство за активната работа по посаждането на стотици хиляди дървета в териториите около морския град има в брой на Общински вестник от април 1928 година, показа справка  чрез фонда на варненската библиотека.

От написаното става ясно, че в рамките само на няколко години преди това са залесени стотици декари от варненски местности. През 1927 година по нареждане на Министерството на земеделието е извършено засаждане на фиданки „в околностите на курорта „Св. Константин“ и други околности на Варна. За такива бяха избрани оголените и обезлесени баири, намиращи се на север и северозапад от манастира. Също и тия южно от град Варна между шосето Варна-Бургас и Карантината“.

Край манастира са определени и подготвени за засаждане 70 дка, същевременно цялата местност е оградена с плет. Така през есента на 1926 година са засадени 62 хил. акациеви фиданки и 2500 бора. През пролетта на 1927 година своето място са намерили още 75 хил. акации и 8 хил. бряста, 7 хил. черни бора, 7 хил. бели бора, 4600 халепски бора и 1000 тополи, липи и други. В местност „Мара сарта“ край Варна са засадени през есента на 1926 година 72.5 хил. фиданки и 3500 халепски бора. През пролетта на 1927 година са засадени 88.7 хил. фиданки акация, 9 хил. бряст, 8 хил. черен бор, 500 халепски бор и 1500 топола, явор и други.

Новопосадените фиданки по онова време в околностите на манастира „Св. Константин“ са над 167 хил. на 262 дка, а в околностите на Варна 196 хил. на 290 дка. Допълнена е и създадената през 1924 година борова култура от 65 дка в същата местност.

„От употребените за залесяване и засадени фиданки само около 100 хил. са произведени от варненски общински горски разсадник, а всички останали са изпратени по нареждане от Министерството от други разсадници. Засаждането на фиданките е извършено в редове и дупки от надничари-мъже за сечене и накопаване на дупки и жени за садене. Надниците са плащани мъжките по 50 и 60 лева, а женските 30 и 35 лева. В един декар са посадени средно 600 фиданки. Залесяването и възобновяването е струвало средно около 264 лева или посаждането на 1000 фиданки е струвало 430 лева, а залесяването на един декар средно 260 лева.“, се казва в статията на вестника.

Посочва се още, че средно 80% от широколистните фиданки са се хванали успешно и около 75% от черния и белия бор. Уточнява се, че почти никакъв процент от халепския бор не е успял да устои. Става ясно, че най-сполучливо е станало залесяването с фиданките, произведени на местна почва.

Работата по разширяването на горския фонд далеч не свършва до тук. В материала се казва още, че след инспекция на експерт от министерството е установена нужда от залесяване и на други райони. Като „Паша-кьой, Франгенския байр, както и местностите към Галата. Освен това се споделя за решение на държавата да отпусне 1.5 млн. лева за залесяване на околностите на Варна.

 
<
Budnavarna