Начало » Общност » Професионалните пиячи от Варна: Антифризът е за аматьори

Професионалните пиячи от Варна: Антифризът е за аматьори

Кой не е виждал в началото на работното време пред варненските магазини добре облечени, но треперещи хора, които с кафето неизменно посягат към сутрешната си водка? Във Варна съществува сериозен контингент пиячи, които са превърнали този занаят в истинско изкуство. При това срещу сравнително скромни месечни инвестиции.

По-състоятелните професионалисти могат да посегнат сутрин към различните разфасовки твърд алкохол – „врабче“ (100 мл), „гълъб“ (200 мл, или „патрон“), както и по-внушителната „бомба“ (500 мл), която най-често е за компания от 2-ма – 3-ма души. Това обикновено са хора с добри доходи, но и съответна алкохолна зависимост. Кафето обикновено прокарват с до 200 грама концентрат, след това отиват на работа.

По-окъсаните прибягват до хитрини – подсилват кофеиновата напитка с „кокалче“, като й добавят чист медицински спирт. В аптеките шишенце от 100 мл струва между 70 стотинки и левче. Запознати казват, че хваща с гаранция, пък и е чист алкохол.

И накрая, на дъното на социалния статус, се стига до съвсем опасни за черния дроб миксове. Бутилка вино (бяло или червено) от 2 литра на цена до 2 лева (популярна е т.нар. „бъклица“) се купува от двама – трима другари. След изпиване на около 1/3 от съдържимото се добавя съответното количество медицински спирт. И пиенето продължава.

В по-топлите дни се започва с ранна бира, която разрежда чистия спирт. Поне засега няма данни да се използва денатурат или антифриз, както в братския Съветски съюз.

Но пък навиците са професионални.

Източник: Черно море

 
<
Budnavarna