Начало » Интересно » Проучванията показват, че добрите приятели могат да подобрят здравето ви, докато остарявате

Проучванията показват, че добрите приятели могат да подобрят здравето ви, докато остарявате

Честито Рождество Христово на всички! Бъдете по-здрави и щастливи! Ето какво може да ви помогне за това: Коледа е време, което се прекарва с близки и приятели. И ако това помага на здравето, още по-добре!

Най-добрите приятели правят всичко по-хубаво – няма ако, и амии …и т.н. Истинските приятели са източници на радост, смях и дори здравословна доза трудна любов. Неотдавнашно проучване разкри, че добрите приятели също оказват значително влияние върху здравето ви, докато остарявате.

Изследователи от Северозападния университет установили, че някои възрастни хора залагат доброто си здраве на зает социален живот. Проучването разглежда 50 възрастни участници – 31 по-възрастни и 19 на средна възраст. По-възрастните са група мъже и жени на възраст над 80 години с епизодична памет и впечатляващо когнитивното познание.

Участниците били помолени да попълнят въпросник с  42-въпроса за тяхното психическо благополучие. Най-голямата разлика между „3-тата възраст” и другите хора била степента, в която те споменават, че имат задоволителни и топли приятелства, изпълнени с доверие. Всички останали области на въпросника, включително намирането на цел в живота и запазването на самостоятелност, били сходни, ако не и еднакви, с тези на техните връстници.

Това изследване е в съответствие с предишни проучвания за ползите от дълбоките и смислени приятелства. Проучване от Уилям Дж. Чопик установило, че приятелството – а не семейната връзка – оказват огромно влияние върху дългосрочното ви здраве. „Вече има голям брой изследвания, подкрепящи идеята, че близките отношения повишават здравето и благосъстоянието през целия живот“, пише той в проучването. И причината е проста: ние избираме нашите приятели, което означава, че им се доверяваме, че те влияят положително на нашия живот, казва Чопик.

Помислете за това: Колко пъти някой е променил гледната ви точка по отношение на нещо, свързано със здравето? Приятелите ви влияят на настроението, диетата, фитнес режима, тютюнопушенето и приема на алкохол (сред много други неща). Без близки приятели сме по-застрашени от сърдечни заболявания, артрит, диабет тип 2 и деменция.

Сега, повече от всякога, е важно да се даде приоритет на срещите ви на кафе и вечерите в града с вашите най-добри приятели. Прекарването на време с близки не само ще ви остави трайни спомени, които да си припомняте отново и отново, но и шансове за по-дълготраен живот. Обадете на момичетата и организирайте среща!

 
<
Budnavarna