Начало » Общност » Каракачанов: Миналите доброволна казарма да са с предимство за държавна работа

Каракачанов: Миналите доброволна казарма да са с предимство за държавна работа

Разработваме законопроект за доброволната служба, заяви военният министър Красимир Каракачанов пред репортери в парламента. Тя е за онези младежи и девойки, за онези български граждани, които имат желание да получат военно обучение. Експертите ще определят срока – 6 или 9 месеца. Идеята е стара, призна самият Красимир Каракачанов.

Моето лично предпочитание е тези български граждани, които предпочетат да загубят част от личното си време – 6-9 месеца, за да служат на страната си, да получат военни способности, за да могат да я защитават, след това да се ползват с определени предимства при постъпване на работа, при кандидатстване в държавни и висши учебни заведения, каза Каракачанов.

Според него от тази година може да започне експериментално (военно обучение – б.р.) в онези градове, в които има военни училища или големи гарнизони. Не навсякъде може да осигурим необходимите квалифицирани преподаватели. Въпросът е не да излезе някой да говори общи приказки, каза военният министър.

Експериментално тази година е възможно да се въведе военно обучение в училищата в градове като Варна, Бургас, Търново, Пловдив – там, където гарнизоните или военните училища могат да предоставят подготвени кадри. От следващата година има възможност да се започне в цялата отбранителна система, стана ясно от думите на министъра.

В отговор на репликата, че и сега има часове по военно обучение в прогимназията, Каракачанов каза, че 5 урока са много общи. Броят на часовете в училище зависи от отпуснатия финансов ресурс, допълни военният министър.

Припомняме, още през месец май 2017 г. военният министър Красимир Каракачанов обясни, че в програмата за управление е записано въвеждане на военното обучение в училищата. Тогава той бе категоричен, че от следващата (2018-та) година започва въвеждането му.

Дни преди да седне в министерското кресло на „Дякон Игнатий“ Каракачанов заяви, че ще работи за идеята за връщане на задължителната казарма.

От години патриотът не крие, че е привърженик на задължителната наборна военна служба. ГЕРБ са на малко по-различно мнение, но в подробната програма сме записали, че се говори за доброволна военна служба, каза тогава той.

След като на 14 септември 2017 г. в парламента бе отхвърлен законопроекта за връщане на наборната военна служба, през декември 2017 г. стана ясно, че готвят законопроект за доброволната военна служба.

 
<
Budnavarna