Начало » Девня » Девненци отбелязаха Бабинден с настроение

Девненци отбелязаха Бабинден с настроение

С много настроение и ентусиазъм девненци от всички населени места на общината отбелязаха Бабинден, който в този край винаги се прави по стар стил на 21 януари. Заразителен хумор, богати трапези, автентични ритуали, песни и танци съпътстваха женския празник през целия ден, съобщиха от общината за BudnaVarna.bg.

Самодейците от петте читалища на територията на общината се включиха в пресъздаването на типичните за района традиции и обичаи – поливане на бабата акушерка, прекадяване под полите на жените, кундене, търкаляне на сито, израждане на бебе и други.

Жените от НЧ „Просвета 1900″ организираха Бабинден в ресторанта в кв. „Девня 1″. В ритуала там се включи пенсионираната акушерка Живка Маринова. Участничките в обреда ѝ поляха ръцете, а акушерката пожела тъй както се плъзга сапунът в дланите ѝ, така да излизат и раждащите се през годината бебета.

Ритуалът продължи с прекадяване с тамян под полите на жените, за да нямат проблеми със зачеването, а след това и с търкаляне на ситото – обичай, с който се гадае какъв ще бъде полът на новороденото. Според поверието, ако ситото падне с отвора нагоре, бебето ще бъде женско, а ако е захлюпено – мъжко.

Много весело на Бабинден бе и в село Кипра, където самодейките от НЧ „Христо Ботев 1927″ изпълниха ритуала „Кундене“, който се прави против уроки. „Изкундени“ в салона на читалището бяха заместник-кметът Донка Йорданова и секретарят на Община Девня Елка Драгулева.

Жените, участващи във възстановките, дариха бабата акушерка с домаше сапун, хавлии и погачи, умиха ѝ ръцете, а тя ги наричаше за здраве и плодородие.

Специфичното за Бабинден в Кипра е, че всички жени се окичват с фалически гердани, които се правят от морков и два картофа.

 
<
Budnavarna