Начало » Общност » Нова телефонна измама, как да се предпазим

Нова телефонна измама, как да се предпазим

Нова схема за телефонна измама действа чрез пропуснати повиквания от чужбина – Хаити, Монако, Румъния и Гърция. Ако се върне обаждането, се плаща скъпо.

Граждани се оплакват, че получавали по 30 обаждания за половин час. Новината за новата телефонна измама плъзва във Фейсбук. Измамените се оказват десетки. А набелязаните за жертви- стотици.

За да спрат атаката, мобилните оператори блокират обажданията до остров Възнесение, който се намира в Атлантическия океан. Номерата, които измамниците набират, се избират на случаен принцип чрез софтуер.

Има няколко сценария. След осъществяване на връзката се включва автоматизирана система с някакво гласово съобщение и човек докато се ориентира за какво става въпрос, на какъв език, отнася ли се до него, минават няколко минути и се генерира трафик.

По-подвеждащата ситуация е тогава, когато се позвъни обратно след такова повикване – има системи, които включват записан сигнал „свободно“. Тоест след набиране на номера, човек чува сигнал „свободно“, но всъщност в този момент тече таксуването. А потребителят смята, че все още никой не му е отговорил отсреща. И така сметката ни може да набъбне с между седем и осем лева за минута.

За да не попаднем в този капан, от Комисията за регулиране на съобщенията съветват преди да върнем обаждането, да проверим номера в интернет и ако се налага, да попитаме мобилния оператор. Телекомите у нас съветват абонатите си да блокират непознатите чуждестранни номера и да не връщат обаждания към тях.

 
<
Budnavarna