Начало » Общност » „Дръзки“ и „Пантер“ влизат в морско натовско учение

„Дръзки“ и „Пантер“ влизат в морско натовско учение

снимка: Будна Варна

Фрегатата „Дръзки“, групи от специалните сили на Българските Военноморски сили, както и вертолет „Пантер“, ще се включат в учение на НАТО, което ще се проведе утре край Варна. Българските военни ще се присъединят към Втората постоянна военноморска група патрулни кораби на НАТО, научи BudnaVarna.bg.

Групата е в състав от флагманския кораб HMS DUNCAN (кораб на Кралските ВМС), TCG GAZIANTEP (кораб на турските ВМС) и ROS REGELE FERDINAND (кораб на румънските ВМС).

„Европа тепърва ще се сблъсква с проблема с мигрантската вълна. Нашата малка роля в целия процес е да помагаме на крайбрежната охрана на Гърция, Турция и Великобритания да се намалят последствията от това, коментира днес на борда на противовъздушния разрушител на британския флот – Комодор Майк Ътли от Кралските военноморски сили.

По думите на командира на групата, основната й роля е именно преодоляване на проблемите с миграцията. „Друга наша задача е отбранителната способност. Ние като постоянна група работим за сигурността на 29-те членки на НАТО, но и на съседните държави. Във време, в което има изключително много заплахи за сигурността, много е важно ние да работим съвместно с нашите съюзници“, поясни командирът от Алианса.

Посещението на Втората постоянна група кораби на НАТО е планирана съгласно разписанието за операции, утвърдено преди повече от година, обясни по време на днешната пресконференция командирът на Военноморските ни сили контраадмирал Митко Петев. Той добави, че това посещение дава възможност на българската страна да демонстрира съпричастността към сигурността на съюзниците, но и да участват във висококачествено учение без съществени разходи. „Корабите ще бъдат част от една флотилия на дружбата. Когато съюзници работят на море, винаги има какво да ни свързва“, каза още контраадмирал Петев.

Той също призна, че проблемът с мигрантската вълна не е от вчера и, че влиянието му върху Европа тепърва ще се засилва. „Мащабът на това предизвикателство към националната сигурност на всички европейски държави е такъв, че не може да се очаква една единствена организация да се справи с него“, коментира още командващият на ВМС.

 
<
Budnavarna