Начало » Общност » Варна ще си сътрудничи с Охрид, Хайфа и Сайкара

Варна ще си сътрудничи с Охрид, Хайфа и Сайкара

Община Варна ще подпише меморандуми за сътрудничество с Охрид в Македония и с Хайфа в Израел. Това решиха днес съветниците от Комисията по европейски въпроси в местния парламент, научи BudnaVarna.bg.

Общинарите дадоха „зелена светлина“ на районната администрация „Одесос“ да се побратими с управата на Сайкара в турския град Трабзон. Поводът – двете кметства могат да кандидатстват заедно по европроект с обща субсидия от 2,6 млн. евро. Предстои трите решения да получат окончателно одобрение на сесията на Общинския съвет в петък. С утвърждаването на решението побратимените градове на Варна ще станат 37.

След като правителството подписа меморандум за добросъседство с Македония, Охрид и Варна имат възможност да обменят опит като сериозни туристически центрове“, обясни след заседанието председателят на комисията Николай Георгиев. По думите му, в морската ни столица учат доста студенти от Македония.

Отношенията на Варна и Хайфа датират от десетина години. Първоначално те започват по програми на Медицинския университет, който изпраща свои възпитаници на специализации в Израел. По-сериозни стават отношенията между двата града от около две години насам, като дори посланиците на Израел у нас и на България в близкоизточната държава, също са изявили такова желание.

Хайфа е най-голямото пристанище в Израел и трети по население град в страната. Известен е с развиването на високо ниво на хай-тек и нови технологии. Хайфа има само девет побратимени градове, повечето от които са от ранга на Сан Франциско, Бостън и Шанхай, а към тях ще се присъедини и Варна, отбеляза председателят на Комисията по европейски въпроси.

В турската област Трабзон има 18 района, един от които е Сайкара. Той е разположен до много красиво езеро и именно туризмът е една от основните причини за побратимяването с варненската администрация. По думите на кмета на „Одесос“ Георги Недев, районното кметство е побратимено с още 4-5 градски управи по света, но реално поддържа контакти само с чешкия град Високе Мито, в който са родени братята Шкорпил. Досега там са организирани изложби на варненски художници, както и изложби с рисунки на наши ученици.

 
<
Budnavarna