Начало » Политика » Марица Гърдева: Мащабните инфраструктурни проекти дългосрочно решават проблеми, трупани с години

Марица Гърдева: Мащабните инфраструктурни проекти дългосрочно решават проблеми, трупани с години

Мащабните инфраструктурни проекти, които с ускорени темпове се реализират във Варна, дългосрочно решават проблеми, трупани с години. Това коментира председателят на групата на ГЕРБ в Общинския съвет Марица Гърдева на среща с жители на Аспарухово. Тя припомни, че освен от общинския бюджет и еврофинансиране, инвестициите в морската столица стават факт и с огромната подкрепа на правителството. „Осигурените за града държавни средства са несъизмерими с отпусканите назад във времето. Това е резултат от доброто взаимодействие между местната и централната власт”, допълни Гърдева. Тя изтъкна, че предприетото изграждане на улична мрежа ще облекчи съществено трафика от летището, автогарата и гарата към курортите, както и от кварталите към централната градска част. „Рекордни са заложените за тази година суми за изграждане, ремонт и поддържане на уличната мрежа, но големите градски проекти няма да увеличат данъчната тежест за гражданите, каквато е обичайната практика по света. Данъците във Варна остават без промяна”, посочи общинският съветник.
„Трябва да проявим търпение и разбиране към временните неудобства, които причиняват мащабните ремонти”, призова Марица Гърдева. По думите й новата инфраструктура ще облекчи трафика, но и ще облагороди градската среда. „Хиляди тонове отпадъци бяха разчистени от района на „Максуда”, заяви още тя.
Сред решенията, важни за развитието на транспортните комуникации в града, Марица Гърдева отбеляза и предстоящото въвеждане на Синята зона. „Организира се и акция за разчистване на старите излезли от движение автомобили по улиците”, отчете общинският съветник в отговор на поставените от граждани въпроси.
Като част от големите усилия на общината за по-чист и зелен град тя посочи изграждането на втора Морска градина в Аспарухово. „Със средства от еврофондовете се обезпечава ремонтът на основни пътни артерии в района като ул. „Мара Тасева“, ул. „Първи май“ и бул. „Народни будители“. Преобразяването на Аспарухово е в ход, но чрез предвидените инфраструктурни проекти стъпка по стъпка се променя и облика на всички райони на Варна”, заяви Гърдева.
Според нея подобряването на градската среда и откриването на нови самолетни линии дава тласък и за развитието на туризма. „Приходите от туристическия данък потвърждават интереса към Варна. По инициатива на кмета Иван Портних се стартираха промени на национално ниво, в резултат от които държавата предоставя минералните извори за управление на общините. Това ще позволи на морската столица да разгърне своя потенциал за СПА туризъм”, категорична бе Гърдева, която е председател на комисията по туризъм към ОбС.
Тя отбеляза и същественото увеличение на средствата за образование. „С решение на Общинския съвет, което предстои да бъде взето на сесията в петък, ще бъде стартирана процедура за придобиване на държавен терен, върху който да се изгради нова сграда на Математическата гимназия. Целта е да се създаде образователен кампус – идея, с която последователно се работи за утвърждаването на Варна като град на знанието. В активен диалог с обществеността се изготвя и наредбата за прием на първокласниците, така че да се оптимизира училищната мрежа и същевременно регламентът да удовлетворява родителите. Грижата за децата е във фокуса и на общинските политики в областта на здравеопазването. В новия бюджет са заложени средства за ремонт и апаратура на АГ-болницата, както и за родилното отделение и неонатологията на МБАЛ „Св. Анна”. Ще продължи и финансовото подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми”, обясни Марица Гърдева, като информира, че от местната хазна ще бъде закупена и нова апаратура за Онкоболницата.
В срещата, която се състоя по инициатива на ръководителя на ГЕРБ-Аспарухово и кмет на района Калина Белмезова, взеха участие и общинските съветници Милена Димова, Надя Георгиева, Иво Иванов, Димитър Колев и Мартин Андонов.
 
<
Budnavarna