Начало » Девня » На Сирни заговезни девненци усетиха пречистващата сила на огъня

На Сирни заговезни девненци усетиха пречистващата сила на огъня

Тъпани и гайди огласиха Девня в последните часове на Сирни заговезни. По стара традиция след свечеряване в различни точки на общината бяха запалени буйни огньове от сухи борови дървета и съчки.

Кметът Свилен Шитов и председателят на Общинския съвет Владимир Ненков се включиха в огнения ритуал на поляната на ул. „Дунав“ в кв. „Девня 1“, където се събраха доста хора. По-младите поискаха прошка от по-възрастните, с което бе изпълнена християнската традиция за всеопрощение в навечерието на Великия пост. Народни песни и хора́ се извиха край огнената клада. Майстори на домашното вино бяха донесли от гроздовата напитка и мезета, за да почерпят присъстващите. След като пламъците поспаднаха, мъжете започнаха да прескачат огъня, като пръв това стори кметът Свилен Шитов.

Езическият ритуал, известен като „Олелия“, „Поклади“ и „Пали кош“, се прави за здраве и берекет през годината. По-смелите прескачат пламъците, като по този начин се освобождават от натрупаните енергийни блокажи през зимата и се зареждат с нови сили. Изпълнението на зрелищния обред продължи до късно вечерта, а кметът пожела на девненци лек пост.

 
<
Budnavarna