Начало » Девня » Девненци се поклониха пред паметта на Апостола на свободата

Девненци се поклониха пред паметта на Апостола на свободата

С едноминутно мълчание, поднасяне на венци и цветя девненци се поклониха пред паметта на Васил Левски. На церемонията по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата присъстваха кметът Свилен Шитов, представители на общинската администрация и местния парламент, културни и просветни дейци, ученици и граждани. Събитието се проведе в изградения неотдавна възрожденски кът в парка на кв. „Девня-2“, а местните жители за първи път имаха възможността да почетат паметта на Левски в родния си град.
Водещ на възпоменателната церемония бе заместник-кметът на Община Девня Донка Йорданова, която направи кратка ретроспекция на най-важните моменти от жизнения и революционния път на Васил Левски. Ученици от местното средно училище, чийто патрон е Дякона, изнесоха поетичен рецитал и пяха песни, посветени на великия син на България. Пременени като опълченци, общинският еколог Николай Корназов и геодезистът Лидия Колева осигуриха почетния караул край паметника на Левски и се превърнаха в своеобразна атракция на събитието. Конкуренция им правеше Венцислав Карачоров от село Щипско, който дойде на поклонението като четник, облечен с хайдушка носия.
Последва и церемонията по полагането на венци и цветя пред паметника на Апостола. Кметът Свилен Шитов и ученичка от СУ „Васил Левски“ поднесоха венец пред бюста на безсмъртния революционер, идеолог и организатор на българското националноосвободително движение. С особен драматизъм пред паметника на Левски се поклони и Венцислав Карачоров, който свали калпака си, поднесе букет, след което се прекръсти, изправи се, извади револвера си и стреля във въздуха. Този неочакван залп постави финала на възпоменателната церемония в Девня​
 
<
Budnavarna