Начало » Общност » Варна- град със 140 -годишна кметска история

Варна- град със 140 -годишна кметска история

През 2018-та се навършват 140 години, откакто управлението на Варна поема първият кмет на града. От 23 октомври 1878 година до момента в кметското кресло са сядали 47 мъже и нито една жена.

Първият председател на градския съвет на Варна след Освобождението е Петър Попов. На поста остава само месец. По това време осигуряването на най-неoтложните нужди на населението е първата и основна грижа на кмета и общината.

На практика първите избори за редовни градски съвети се провеждат през ноември 1878 година. Терминът кмет се въвежда по-късно- през лятото на 1879 година. Предвид шарения етнически състав по онова време съревнованието между кандидатите на първите избори е по-скоро на етническа основа.

В крайна сметка в състава на съвета влизат един българин, двама гърци и един турчин. За председател е избран Велико Христов. Той възлага изработването на „основен план“ на Варна.

Започва поставянето на калдъръми по улиците, на по-централни места се появяват 200 фенера. Улиците започват да се метат, определя се градско сметище. Освен това се назначава градски лекар, който да упражнява санитарен надзор. Велико Христов помага за сформирането на първата пожарна команда. Той съдейства за отпускане на средства за училищното настоятелство. По негово време се въвеждат правила за търговията в града и за определяне цените на хранителните стоки от първа необходимост.

Всеки от кметовете на Варна оставя следа и дава своя принос за развитието на града. Някои от фигурите, ръководили морската столица, обаче блестят далеч по-ярко в управлението си от други като допринасят с голям размах за просперитета на града.

Moreto.net ще представи в два поредни материала някои от основните акценти в работата на част от най-ярките личности, ръководили града. Пример за такава личност е Михаил Колони, който заема кметския пост на два пъти. Първо от май 1881 до май 1885 година и след това от октомври 1890 до януари 1893 година.

Именно на Колони в голяма степен са заслугите за съвременния облик на града. Той е родом от Сливен и е сред възрожденците, които активно са подпомогнали национално-освободителната борба. Във Варна се установява през 1879 година. Като кмет поставя основите на модерното и европейско изграждане на града. Той допринася много за развитието на учебното дело и на културата.

По настояване на Колони се взима решение за изграждане на хотел, градина и морски бани. Благодарение на него започва работа по създаване на градски паркове и на Морската градина, която до момента била зеленчукова градина.

Колони е бил визионер, чиито действия съвсем целенасочено водят към развитието на Варна като курортен град. Той често реализирал със свои средства идеите, за които не получавал подкрепа и средства от общинските съветници. При управлението на Колони се построява Катедралата, урежда се общинска болница, взимат се мерки за подобряване на водоснабдяването, на санитарния надзор, за откриване на родилен дом.

Не всички проекти на Колони са осъществени поради липса на средства или поради неразбиране на значението им. Следващите градоначалници продължават делото му за развитие и модернизиране на града. През мандатите на Харалан Ангелов от май 1885 до 12 януари 1888 година и от 26 февруари1888 до 16 април 1888 година се поставят каменни настилки на нови улици, строят се обществени сгради, изготвя се проект за площад „Мусала“, освещава се новата сграда на Мъжката гимназия, изработва се план за канализацията на града.

Сериозен принос за културния живот има Кръстьо Мирски, управлявал града от 17 април 1888 до 15 ноември 1890 година и от 17 септември 1905 до 1906 година. Той открива първата книжарница в града и съдейства за пренасянето в града на печатницата на Райко Блъсков. През мандата на Мирски се решават кардинални въпроси по благоустрояването на града и по културно-просветното му развитие. Строят се училища. По това време се изграждат и първите модерни морски бани на релси. При управлението на Мирски се изготвя и първият план за разширение на Морската градина, построява се часовниковата кула и първата театрална зала „Съединение“.

Наследникът на поста на Кръстьо Мирски Руси Матеев обръща особено внимание на устройството на Морската градина. Взима се решение за разширението й, построяване на павилион за музика, отреждане на терен за тенис и други.

По времето на Жеко Жеков от октомври 1896 до април 1899 година се възлага на градския градинар Антон Новак да изработи план за засаждане на дръвчета около Катедралния храм. За пръв път през лятото на 1898 година общината открива телефонна служба с два телефона.

Д-р Ангел Пискюлиев е кмет на Варна два мандата. Първият трае от февруари 1904 година до септември 1905 година, когато разпускат Общинския съвет поради политически раздори. Вторият мандат обхваща периода от септември 1906 година до август 1908 година. Пискюлиев насочва вниманието си към водоснабдяването, изграждането на канализационна мрежа, разширяване и отваряне на улиците.

През мандата му се извършват подобрения в Морската градина. Възлагат се изработването на проект за централната алея. Започва строежа на биологична станция с Аквариум. Предвижда се изграждане на хотел с 120 стаи, нови морски бани, увеселителни заведения. Отделя се особено внимание на крайбрежната улица и на улиците, които водят към морето. Пускат се и първите автобусни линии до близките околности на града. Предоставя се терен за строежа на Юнашкия салон.

 
<
Budnavarna