Начало » Общност » Монтираха скулптурата „Очакване“ на варненския Вълнолом

Монтираха скулптурата „Очакване“ на варненския Вълнолом

По-малко от месец след като получи одобрението на Експертния съвет по устройство на територията, композицията „Очакване“ вече е монтирана на варненския Вълнолом.

Двете метални фигури на момиче и момче, загледани в хоризонта, още са увити в найлон. Покрити с винилово платнище са и буквите, с които е изписан стих, който тематично отговаря на смисъла на композицията „Очакване“.

Височината на бронзовите фигури е 1.70 метра. Те са на две деца-момче и момиче, които са вгледани в хоризонта. Момчето е седнало на ръба на постамента и сочи с ръка към хоризонта, а момичето е право и гледа в същата посока.

Художествената идея за паметника, намиращ се близо до входа към зоната за разходка до Морска гара, е на арх. Владимир Попов, а за реализацията му бяха заделени 61 хил. лева от общинския бюджет.

„Очакване“ изразява с езика на художествената пластика уважението на автора към най-силното човешко чувство, което вълнува не само моряка, отпътувал далеч от родния бряг, но и неговите най-близки хора, а именно очакването да се срещнат отново. Това е чувството, в което има всичко – и радост, и страх, и тъга и които авторът на проекта изразява с камък, бронз и слово“. Така беше описан проектът, който първоначално беше представен в конкурс за паметник на моряка.

снимка: Морето.нет

източник: Морето.нет

 
<
Budnavarna