Начало » Политика » Емил Радев призова за засилване на сътрудничеството срещу кибератаките

Емил Радев призова за засилване на сътрудничеството срещу кибератаките

снимка: Будна Варна

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев призова за засилване на международното сътрудничество с цел преодоляване на негативния ефект от киберпрестъпност, кибератаки, електронен шпионаж. Това стана по време на дебат в пленарната зала на Европейския парламент относно международно сътрудничество в борбата с киберпрестъпността.
Според Емил Радев следващата криза на сигурността ще бъде породена от използването на новите технологии като оръжие срещу критичната инфраструктура или дори за военни цели и ще доведе до огромни икономически и социални щети. „Тук не говоря единствено за кибератаки, спонсорирани от определени държави, а за атаки дори от отделни индивиди, притежаващи уменията да нанесат вреди“, уточни той.
Затова българският евродепутат призова съществуващите регионални инициативи и мерки, като киберцентърът на Европол, заедно с технологични компании, да задълбочат дебата в рамките на ООН за създаването на международен кодекс за поведение за държавите в киберпространството, както и да координират усилия в предотвратяването и разследването на кибератаки, включително чрез обмен на информация. В този контекст Емил Радев изрази надежда, че повече държави, а не само европейски, ще ратифицират Конвенцията от Будапеща за киберпрестъпленията. „А защо не дори да се започне работа по конвенция на ООН за борба срещу киберпрестъпленията“, предложи евродепутатът.

 
<
Budnavarna