Начало » Общност » Стягат за лятото библиотеката „Рапана“

Стягат за лятото библиотеката „Рапана“

Любимата на варненци и гостите на града улична библиотека „Рапана“ ще бъде освежена и до лятото ще върне добрия си вид. Очаква се оригиналното съоръжение, изработено от шпертплат, отново да събира десетки минувачи на входа на Морската градина, а по рафтовете му ще има и още много нови книги. Това съобщи за BudnaVarna.bg  Мартен Демирев, който от самото начало помага на авторите на проекта – Боян Симеонов, Юзджан Тургаев и Ибрахим Асанов.

„Нашето желание е „Рапанът“ да остане на мястото си и правим каквото можем със собствени усилия да го поддържаме. Ние сме ентусиасти, искахме да направим нещо хубаво за града, направихме го! Трудно е да го поддържаме сами, но идеята е всяка година да го подменяме“, обясни още младият варненец. Той обаче призна, че обществото ни не е съвсем дорасло за подобни инициативи, след като през зимата е имало вандалски набези. През лятото пък, крадци посегнали на част от обзавеждането.

Независимо от това, авторите на проекта са категорични, че веднага щом времето се задържи по-топло, ще започне реновиране на „Рапана“. Частите, които в момента са прогнили вследствие на дъждовете и снеговете ще бъдат подменени. Други ще бъдат лакирани, за да може уличната библиотека да придобие стария си изглед. Има и идея около мястото да се провеждат интересни инициативи и градски събития.

Мартен Демирев припомни, че съоръжението първоначално било монтирано само за летните месеци на 2017 година. Библиотеката така и не била прибрана през зимата обаче, защото процедурата била скъпа, нямало и много възможности за намиране на склад. Оказало се, че транспортирането и съхранението на конструкцията на закрито би струвало колкото една трета от цената на чисто нови материали.

 
<
Budnavarna