Начало » Политика » Министър Николай Нанков: Варна работи по проекти за 380 млн. лв.

Министър Николай Нанков: Варна работи по проекти за 380 млн. лв.

По проекти за близо 380 млн. лв. се работи във Варна. Сред тях са средствата по Оперативна програма „Региони в растеж“, в размер на 85 млн. лв. с пряк бенефициент община Варна; проекти  с финансиране от националния бюджет за още 85 млн. лв.; пътни обекти за над 27 млн. лв. на Агенция „Пътна инфраструктура“; проекти за професионални гимназии, спортното училище във Варна; още около 50 млн. лв. по ОПРР към конкретни бенефициенти; над 110 млн. лв. за водния цикъл на областния център; реконструкцията на главния водопровод в квартал „Аспарухово“, модернизиране на пречиствателната станция в Златни пясъци и други обекти.

 

Това съобщи в морската столица  министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Заедно с кмета Иван Портних той инспектира ремонта на бул. „Приморски“  и провери напредъка на финансираните по Оперативна програма „Региони в растеж“ ремонти на ул. „Мара Тасева“ и бул. „Първи май“ в кв. „Аспарухово“. Във Варна Нанков направи оглед и на изграждането на втория етап от водопровода за кв. „Аспарухово“ и се запозна със строежа на бул. „Левски“.  В огледа на обектите се включиха областният управител Стоян Пасев, Тодор Балабанов, председател на ОбС, Христо Иванов – зам.-кмет на Община Варна, представители на фирмите изпълнители на ремонтните дейности.

 

Кметът Иван Портних запозна министъра с актуалната работа по обектите – по бул. „Левски“ са поставени над 900 пилота, 1730 м водопроводи и 2025 м битова и дъждовна канализация, извършва се корекция и изместване на дерето до Максуда.  Според министър Нанков обектът трябва да е готов до 15 август.  В изграждането на новия булевард се инвестират 70,5 млн. лв. от държавния бюджет.

 

Във Варна в момента се изпълняват ремонтни дейности, по програмата за текущ  ремонт и поддържане на АПИ и на моста „Звездица“ на АМ „Черно море“.  До края на месеца трябва да е готов проектът на детелината на „Игнатиево“, чрез която ще се изнесе трафикът за курортите на север от Варна.Ще бъдат довършени и ремонтите на пътя Добрич – Албена и Аксаково – Албена.

 

От бюджетната програма на министерството се финансира подмяната на съществуващия водопровод в квартал „Аспарухово“. „През миналата година имахме споразумение за 1,1 млн. лв., остават още 2 млн. лв.“, коментира Нанков. По думите му ремонтът се очаква да приключи до първи май. „Очакваме да няма повече воден режим за хората в Аспарухово“, подчерта Нанков и обобщи, че целевите средства от държавата за водопроводи във Варна възлизат на близо 8 млн. лв.

 

С началото на строителния сезон ще стартират и нови ремонти на тунели и мостови съоръжения по автомагистрала „Хемус“, обясни регионалният министър и подчерта, че те ще се извършват по графици, така че от началото на активния туристически сезон – 15 юни, да няма тапи и задръствания по аутобана. Ако има ремонти, ще бъдат по долното стоене на мостовите съоръжения, за да не пречат и да не затрудняват трафика.

 

„Общо 77 км през тази и следващата година ще се изграждат от автомагистрала „Хемус“, заяви още министърът. Тази година стартира реалното строителство на 25 километра от аутобана, готово е строителното разрешение за западния участък на АМ „Хемус“ – малко повече от 9 километра от Ябланица до разклона за Тетевен при п.в.Боаза. До два месеца трябва да е изготвено строителното разрешение и за 16,5 км от Белокопитово до п.в. Бухово. Отделно ще стартира тръжната процедура и за 52 км до разклона за Плевен и Ловеч с път ІІ-35.

 
<
Budnavarna