Начало » Общност » Платформи за щъркелови гнезда по електроразпределителни съоръжения са поставени в област Варна

Платформи за щъркелови гнезда по електроразпределителни съоръжения са поставени в област Варна

В периода преди пролетната миграция на птиците екипи на Електроразпределение Север, поставиха платформи за щъркелови гнезда по електроразпределителни съоръжения в общините Долни Чифлик и Аврен, област Варна, съобщиха от пресцентъра на компанията за BudnaVarna.bg.

Всяка година от октомври до март се реализира проект за монтиране на платформи за щъркелови гнезда. Ангажимент на енергийната компания е да обезопасява въздушната електроразпределителна мрежа преди пролетната миграция на птиците.

Стълбовете са предпочитано място за изграждане на гнезда от щъркелите, затова чрез монтирането на платформите се предпазват птиците от попадане под напрежение и се предотвратява запалването на гнездата.

Проектът е координиран с Българското дружество за защита на птиците и има за цел да гарантира спокоен престой и гнездене на пернатите животни през топлите месеци от годината, както и да осигури непрекъснато електрозахранване на клиентите в близките населени места.

По-специално по бреговата ивица на Черно море, преминава вторият по големина европейски миграционен път на птиците Виа Понтика. Този маршрут до Африка и обратно се използва два пъти годишно от близо 80% от популацията на бели щъркели на нашия континент.

Монтажът на платформи се провежда до пролетния прелет на птиците, след което се подновява след есенната им миграция на юг.

 
<
Budnavarna